ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Στο 1o Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας με τον Ελληνοκαναδό σεφ Τζόναθαν Χάρνετ

Στο πρώτο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας το κρασί συνάντησε τα τοπικά προϊόντα. Η Μερόπη Παπαδοπούλου συμμετείχε και μεταφέρει την εμπειρία της.

09.10.2022| Updated: 29.09.2023
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Στο 1o Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας με τον Ελληνοκαναδό σεφ Τζόναθαν Χάρνετ

Ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο στη Δράμα. Ίσως να μην το σκεφτήκατε ποτέ, γιατί η αλήθεια είναι ότι η Δράμα δεν «παίζει» στο του ριστικό χρηματιστήριο. Αυτό ακριβώς το γεγονός σήμερα την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική σε ανήσυχους ταξιδιώτες, σε κυνηγούς γαστρονομικών εμπειριών και πάνω από όλα σε οινόφιλους. Ξεκινάω από το τελευταίο: στη Δράμα βρίσκονται μερικά από τα πιο αξιόλογα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας ή μάλλον, καλύτερα, της Ελλάδας γενικότερα: Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Oenops Wines, τα Κτήματα Μιχαηλίδη, Οινογένεσις, Μανωλεσάκη, Νico Lazaridis και μερικά ακόμα. Οινοποιεία στην πλειονότητά τους επισκέψιμα, οργανωμένα στην εντέλεια για να μας υποδεχτούν και να μας συστήσουν τον οινικό τους θησαυρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι πίνουμε με το αυγοτάραχο; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης απαντάΤι πίνουμε με το αυγοτάραχο; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης απαντά

Στη Δράμα επίσης, στη μαγική γειτονιά των Πηγών της Αγίας Βαρβάρας, βρίσκεται ένα από τα πιο αγαπημένα μου, απίστευτα φιλόξενο και KABA ενδιαφέρον ξενοδοχείο, το Hydrama Grand Hotel, που φιλοξενείται σε μια αναπαλαιωμένη υπέροχα πενταώροφη καπναποθήκη του περασμένου αιώνα, όπου εκτός των άλλων στεγάζεται και το εντυπωσιακό Warehouse Wine Cellar. Ένα βήμα πιο πέρα, ο πολιτιστικός χώρος Κύκλωψ φιλοξενεί μια έκθεση φωτογραφικών μηχανών που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό και την εξαιρετική έκθεση Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της.

Αν έχετε διάθεση για ψάξιμο, θα βρείτε την αλλαντοποιία Μπέγγα, που παρασκευάζει ιδιαίτερα αλλαντικά, το κρεοπωλείο Αμαραντίδη, που τροφοδοτείται από την ομώνυμη φάρμα στο Καλλίφυτο, και τον δραστήριο Άρη που εκτρέφει τα ζωντανά του με σεβασμό και γνώση. Αν ρωτήσετε, θα σας πουν για τα άγρια μανιτάρια της οικογένειας Γρηγοριάδη στο Σιδηρόνερο, για τα γαλακτοκομικά του Πελέχρα και του Μενοίκιου, για τον χαλβά του Ελευθερίου, τα μέλια λεβάντας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μαλέας και φυσικά για το τοπικό τζιν αλλά και το απόσταγμα λεμονιού της αποσταγματοποιίας Χαρίσκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΈνας αμπελώνας που βρέχεται από τρεις θάλασσεςΣτα οινοποιεία της Αττικής: Ένας αμπελώνας που βρέχεται από τρεις θάλασσες

Έχοντας όλα αυτά και άλλα ακόμα στον νου, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας και ο υπερδραστήριος πρόεδρός της, Άγγελος Καλλίας, οργάνωσαν το πρώτο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας με στόχο την ανάδειξη του γαστρονομικού προφίλ της περιοχής, που δεν βασίζεται σε συγκεκριμένα πιάτα και συνταγές, αλλά στα προϊόντα που διαθέτουν η εύφορη γη και οι καλοί παραγωγοί. Η Ένωση είναι επικεφαλής εταίρος του συνεργατικού σχήματος του προγράμματος LEADER «Συνεργασία φορέων με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και του αγροτουρισμού της περιοχής», μαζί με τη LAPTI IKE και την Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας. Του φεστιβάλ προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα με τη συνεργασία και του πολιτογραφημένου Έλληνα Καναδού μάγειρα Τζόναθαν Χάρνετ.

Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε να απολαμβάνουμε ένα γαστρονομικό μενού degustation οκτώ πιάτων, σε συνδυασμό με προτάσεις συγκεκριμένων κρασιών, και να γλείφουμε τα δάχτυλά μας. Δοκιμάσαμε: Ζυμαρικά πατάτας Νευροκοπίου με τοπικό τυρί, βούτυρο τρούφας από το Σιδηρόνερο και καρύδια, σε συνδυασμό με Ήδυσμα Δρυός Chardonnay της Τέχνης Οίνου. Μοσχαρίσιο ταρτάρ με σάλτσα φρούτων και πιπεριών με Xinomavraw Oenops. Ντόπιο μαύρο χοίρο με δαμάσκηνα και χυλοπίτες κουρκουμά με Emphasis Syrah Παυλίδη. Φινάλε με τοπικά γλυκά και Methexis Μοσχάτο απόσταγμα του Κώστα Λαζαρίδη.

Ακολούθησε μια ωραία περιήγηση στον χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας, με παράλληλα μαθήματα μαγειρικής από τον χαρισματικό Τζόναθαν. Έφυγα με την αισιόδοξη σκέψη πως, όταν υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία και διάθεση για συνέργειες, πάντα κάτι καλό συμβαίνει.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1010.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών