ΣΥΝΤΑΓΕΣ

6 συνταγές για γιαουρτένια ντιπ κρεατικών

Εξι εύκολα ντιπ που θα δροσίσουν ή θα... ανάψουν τα γιορτινά κρεατικά!

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
6 συνταγές για γιαουρτένια ντιπ κρεατικών

Στις παρακάτω συνταγές χρησιμοποιήσαμε στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι που, λόγω της «δεμένης» του υφής, δίνει σχετικά πυκνά ντιπ, που αντέχουν στο ψυγείο 3 – 4 ημέρες. Αν βάλουμε πρόβειο γιαούρτι, τα ντιπ θα είναι πιο «ρουστίκ» και υδαρή. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να καταναλωθούν εντός 2 ημερών, γιατί μετά θα αφήσουν πολλά υγρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτιπ γιαουρτιού με παντζάρι, καρύδια και ρίγανηΝτιπ γιαουρτιού με παντζάρι, καρύδια και ρίγανη

Ξινούτσικο, με κάππαρη και αγγουράκι τουρσί

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 30 γρ. αγγουράκι τουρσί,ψιλοκομμένο, 20 γρ. κάππαρη,ψιλοκομμένη, ξύσμα από 1 λεμόνι,ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια,ψιλοκομμένα, 60 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού σερβίρουμε, για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤζατζίκι: 5+1 πρωτότυπες συνταγέςΤζατζίκι: 5+1 πρωτότυπες συνταγές

Δροσερό, με τζίντζερ και δυόσμο

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα, 1 μέτριο αγγούρι, τριμμένο και στραγγισμένο (προτιμότερο βιολογικό ή, αν δεν θέλουμε να καταναλώσουμε εκτός εποχής λαχανικά, 1 μέτριο καρότο, ψιλοτριμμένο), αλάτι, πιπέρι και 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού σερβίρουμε, για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

«Τραγανό» και μοσχομυριστό, με σουσάμι και μυρώνια

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), 30 ml μηλόξιδο και 30 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο (για 2 – 3 λεπτά σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία).
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού σερβίρουμε, για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

Πλούσιο και πικάντικο, με γκοργκοντζόλα

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 100 γρ. γκοργκοντζόλα*, λιωμένη με το πιρούνι, 1/2 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, 1/2 αγγούρι,τριμμένο και στραγγισμένο (προτιμότερο βιολογικό ή, αν δεν θέλουμε να καταναλώσουμε εκτός εποχής λαχανικά, 1 μέτριο καρότο, ψιλοτριμμένο), 30 ml λευκό ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού σερβίρουμε, για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

    * Ιταλικό μπλε τυρί, με πλούσια, πικάντικη γεύση και βουτυράτη υφή. Αν δεν βρούμε, παίρνουμε άλλο μπλε τυρί της αρεσκείας μας.

Καυτερό, με wasabi

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 20 γρ. πάστα wasabi* (ή εναλλακτικά 2 κουτ. γλυκού σκόνη wasabi), χυμό από 1/2 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού σερβίρουμε, για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

    * Το wasabi (γουασάμπι) είναι ένα είδος πράσινου καυτερού χρένου, από το οποίο παρασκευάζεται μια πάστα που χρησιμοποιείται ως κοντιμέντο στην ιαπωνική κουζίνα (κυρίως στο σούσι). Θα το βρούμε σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ (π.χ. Θανόπουλος, mega ΑΒ) και σε μαγαζιά με ασιατικά τρόφιμα (π.χ. Salamat, Soya, Wok shop – διευθύνσεις στη σελ. 128). Αποξηραμένο και κονιορτοποιημένο σε σκόνη θα το βρούμε σε καλά μπαχαράδικα. Αν δεν βρούμε, το αντικαθιστούμε με 2 κουτ. γλυκού horseradish (χορσράντις), το οποίο αναζητάμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ (βρίσκεται συνήθως στα ράφια με τις μουστάρδες και τις άλλες σος).

 

Λιβανέζικο, με σουμάκ και φρέσκο κόλιανδρο

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 1 κουτ. γλυκού σουμάκ*, 1 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε ορισμένες λαϊκές) ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό), 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού σερβίρουμε, για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

    * Aνατολίτικο µπαχαρικό µε βαθυκόκκινο χρώµα και ξινούτσικη γεύση. Tο βρίσκουµε σε µπαχαράδικα. Eναλλακτικά, βάζουμε 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα και 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού – µε διαφορετικό αποτέλεσµα.

 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών