ΣΥΝΤΑΓΕΣ

10 ιδιαίτερες μαρινάδες για αρνίσια και κατσικίσια παϊδάκια

1ο υπέροχες μαρινάδες γεμάτες αρώματα, για να νοστιμίσουν τα παϊδάκια σας, για το Κυριακάτικο BBQ σας και όχι μόνο!

16.02.2022
Φωτογραφία: Jessica Morfis Food styling: Jessica Morfis
10 ιδιαίτερες μαρινάδες για αρνίσια και κατσικίσια παϊδάκια

Με άρωμα Προβηγκίας

Ανακατεύουμε 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, 1 κουτ. γλυκού θρούμπι, 1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ξερό, 1/2 κουτ. γλυκού λεβάντα, 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα και 1 κουτ. σούπας εστραγκόν, αλατοπίπερο και 60 ml ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα παϊδάκια, τα ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Νένα Ισμυρνόγλου

Μαρινάδα με φιστίκια και καυτερή πάπρικα

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 300 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών με 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Αφήνουμε να κρυώσουν, προσθέτουμε 150 γρ. φιστίκια, θρυμματισμένα σε σκόνη στον πολυκόφτη, 2 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι και τα παϊδάκια, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1-2 ώρες.

Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη

Πικάντικο γλάσο BBQ με πράσινα πιπέρια, σόγια και γλυκό κρασί

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με 1 κουτ. γλυκού πράσινο πιπέρι, κοπανισμένο, 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο, και 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες, για περίπου 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε 250 ml νερό, 120 ml σάλτσα σόγιας, 120 ml γλυκό λευκό κρασί, 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή, 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Αδειάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε τα παϊδάκια, τα ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1-2 ώρες.

Νένα Ισμυρνόγλου

Με άρωμα εσπεριδοειδών

Ανακατεύουμε 1 λεμόνι με τη φλούδα σε φέτες, 1 μικρό πορτοκάλι με τη φλούδα του, κομμένο σε φέτες, 1/2 μαραθόριζα λεπτοκομμένη, 3 καρφάκια γαρίφαλο, 1 ξύλο κανέλας, 2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες, και 60 ml ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα παϊδάκια, τα ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Νένα Ισμυρνόγλου

Με άρωμα Άπω Ανατολής

Ανακατεύουμε 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες, 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 60 ml σάλτσα σόγιας, 60 ml έτοιμη σάλτσα BBQ (στα σούπερ μάρκετ), 60 ml μηλόξιδο και 60 ml ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα παϊδάκια, τα ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Χριστόφορος Πέσκιας

Πανεύκολη μαρινάδα με πελτέ και πορτοκάλι

Ανακατεύουμε 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού και 60 ml ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα παϊδάκια, τα ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Νένα Ισμυρνόγλου

Μαρινάδα με γιαούρτι και δεντρολίβανο

Ανακατεύουμε 250 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό με 2 κουτ. γλυκού μέλι, 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και 60 ml ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα παϊδάκια, τα ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Νένα Ισμυρνόγλου

Γλυκοπικάντικη μαρινάδα με μαρμελάδα πορτοκάλι και μαραθόσπορο

Ανακατεύουμε 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι, 1 κουτ. σούπας ξίδι, 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 60 ml ελαιόλαδο, 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, 2 κουτ. γλυκού κοπανισμένο μαραθόσπορο και 2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη. Ρίχνουμε τα παϊδάκια, τα ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Νένα Ισμυρνόγλου

Με κάρι, γιαούρτι και πελτέ

Ανακατεύουμε 1 κουτ. σούπας κάρι με 11⁄2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ, 250 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα, 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη. Ρίχνουμε τα παϊδάκια, τα ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Νένα Ισμυρνόγλου

Με τα αρωματικά της Μεσογείου

Ανακατεύουμε 1 κουτ. σούπας ξερά φύλλα μαντζουράνας με 1/2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο, 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, 4 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες, 2 καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες, και 60 ml ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα παϊδάκια, τα ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Νένα Ισμυρνόγλου

Tip

Για να ψήσουμε τα παϊδάκια, τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα αφήνουμε λίγη ώρα, να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Τα σκουπίζουμε ελαφρώς από τη μαρινάδα και τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου ή στο γκριλ του φούρνου για περίπου 10-15 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν αλλά να είναι ζουμερά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 132.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών