ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τηγανητά καλαμαράκια: Πώς δεν θα πανιάσουν

Τα τηγανητά καλαμαράκια είναι μεζεδάκι πρώτης τάξεως για τσίπουρα και ούζα, ενώ κάνει καλή παρέα με κάθε είδους θαλασσινό και σαλάτες. Ξέρετε όμως πώς δεν θα πανιάσουν και πώς θα παραμείνουν τραγανά;

24.08.2016| Updated: 22.02.2023
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
καλαμαράκια τηγανητά με μπαχαράτο σιμιγδάλι

Τα τηγανητά καλαμαράκια είναι ένας μεζές που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Για να τα φτιάξουμε, πρώτα τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1,5 εκ. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια.

Ξεπλένουμε πολύ καλά τα καλαμάρια και τα αφήνουμε σε σουρωτό, με ένα πιάτο από πάνω να τα πιέζει, για να στραγγίξουν καλά.

Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουν υπολείμματα νερού πάνω τους, γιατί δεν θα γίνουν τραγανά. Γι’ αυτό τα σκουπίζουμε πολύ καλά με μια πετσέτα πριν τα αλευρώσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι πίνουμε την Καθαρά Δευτέρα; Κρασιά για ταραμοσαλάτα και θαλασσινάΤι πίνουμε την Καθαρά Δευτέρα; Κρασιά για ταραμοσαλάτα και θαλασσινά

Ενας άλλος τρόπος είναι να τα αφήσουμε να στραγγίξουν στο σουρωτό και, έπειτα, να τα περάσουμε από ασπράδι αυγού που έχουμε χτυπήσει με αυγοδάρτη. Το αυγό δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από το καλαμάρι και δεν αφήνει το αλεύρι να πανιάσει.

Αλευρώνουμε πολύ καλά τα καλαμαράκια και τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Δεν προσθέτουμε αλάτι στο αλεύρι, γιατί τα καλαμαράκια θα βγάλουν επιπλέον υγρά.

Αντίθετα με τα ψάρια, τα καλαμαράκια θέλουν μπόλικο λάδι, να τα σκεπάζει εντελώς, άρα χρησιμοποιούμε βαθύτερο τηγάνι ή προτιμότερο κατσαρόλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς διατηρούμε τα θαλασσινά μέχρι το μαγείρεμα της Καθαράς ΔευτέραςΠώς διατηρούμε τα θαλασσινά μέχρι το μαγείρεμα της Καθαράς Δευτέρας

Τα ρίχνουμε μόλις κάψει το λάδι σε μικρές ποσότητες, για να μην κολλάει το ένα πάνω στο άλλο. Τα τηγανίζουμε για 1½ – 2 λεπτά αυστηρά, χωρίς να τα γυρίζουμε και χωρίς να σκεπάσουμε με καπάκι, για να διαφεύγουν οι υδρατμοί. Στο διάστημα αυτό θα αποκτήσουν χρυσοκίτρινη όψη και τραγανή κρούστα, ενώ μέσα θα είναι όσο πρέπει τρυφερά.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα αλατίζουμε, αλλά δεν προσθέτουμε λεμόνι, όπως συνηθίζουν πολλοί, γιατί θα χάσουν την κρουστή υφή τους. Είναι προτιμότερο να τα σερβίρουμε με μια ωραία σάλτσα στο πλάι ή με τζατζίκι.

Αν επιμένουμε στο λεμόνι, καλύτερα να στύψει ο καθένας στο πιάτο του, όσο θέλει, την τελευταία στιγμή, για να μην προλάβει να πανιάσει η κρούστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι ψωνίζουμε στη Βαρβάκειο; 12 στάσεις εντός κι εκτός της αγοράςΤι ψωνίζουμε στη Βαρβάκειο; 12 στάσεις εντός κι εκτός της αγοράς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών