ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Κι όμως, το τέλειο λεμονάτο μπορεί να έχει κανελένια γεύση!

Όσο παράδοξη κι αν ακούγεται η προσθήκη κανέλας σε ένα λεμονάτο μοσχαράκι, άλλο τόσο ταιριάζει. Ζητήσαμε από τη σεφ μας, Νένα Ισμυρνόγλου να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

06.06.2023| Updated: 08.06.2023
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Κι όμως, το τέλειο λεμονάτο μπορεί να έχει κανελένια γεύση!

Ένα κλασικό ελληνικό φαγητό σαν το λεμονάτο μοσχάρι έχει τα δικά του μυστικά και τα δικά του ταιριάσματα. Κάποια από αυτά είναι γνωστά, κάποια, όμως, εντελώς άγνωστα και φαινομενικά αναπάντεχα. Ας δούμε τόσο τα μεν όσο και τα δε με τη βοήθεια της σεφ μας Νένας Ισμυρνόγλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι λεμονάτο (βίντεο)Μοσχάρι λεμονάτο (βίντεο)

Ποια μπαχαρικά και ποια μυρωδικά βάζουμε στο λεμονάτο

  • Τα πιο γνωστά συστατικά που ταιριάζουν στο κλασικό λεμονάτο είναι το μπαχάρι και η δάφνη. Αυτά τα δύο υλικά δίνουν άρωμα στιβαρό, γλυκό, κάπως ξυλώδες και γεμάτο που δένει πολύ με την οξύτητα του λεμονιού.
  • Ταιριάζει επίσης ο ξερός κόλιανδρος, σκέτος ή με λίγο σιναπόσπορο.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη μουστάρδα. Προτιμήστε να είναι πικάντικη γιατί έχει πιο δυνατό άρωμα και με λίγη ποσότητα θα καρυκεύσουμε επαρκώς το φαγητό.
  • Ξύσμα από όλα τα εσπεριδοειδή και ο χυμός τους μαζί με δάφνη και φύλλα δυόσμου είναι καλοί επίσης συνοδοί.
  • Αν θέλουμε έντονο, χρυσαφί, χρώμα προσθέτουμε λίγο κουρκουμά.
  • Το δεντρολίβανο πάει πολύ με φρέσκια ρίγανη και μουστάρδα.
  • Άλλα τρία μπαχαρικά που «κάνουν καλή παρέα» είναι το θυμάρι, η δάφνη και το καρδάμωμο.​

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης, Επιμέλεια παραγωγής/Food Editor: Μάκης Γεωργιάδης, Styling: Μαίρη Δεληγιώργη

Οι αναπάντεχες προσθήκες

  • Αυτό πάντως που απογειώνει πραγματικά τη γεύση του λεμονάτου είναι η κανέλα και το γαρίφαλο! Μπορεί να έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι να μαγειρεύουμε τα κοκκινιστά με κανέλα, όμως, πιστέψτε μας, η γλυκιά κανέλα δένει τέλεια και με τα λεμονάτα μαγειρευτά. Δεν βάζουμε πολύ, ένα μικρό ξύλο 1 εκ. μαζί με 2 γαρίφαλα φτάνει για το φαγητό τεσσάρων ατόμων.
  • Για να δώσετε εξωτική νότα στο λεμονάτο, συνδυάστε 2-3 σπόρια καρδάμωμου με 1 κ. σούπας φρέσκο τζίντζερ στο σοτάρισμα του κρεμμυδιού.
  • Άλλος αναπάντεχος συνδυασμός: κρεμμύδι, φρέσκια πιπερίτσα τσίλι, σκόρδο, τζίντζερ, κάρυ και λάιμ· ταιριάζει αν θέλουμε και λίγο γάλα καρύδας.
  • Το μελισόχορτο δένει ωραία με τα καβουρδισμένα καρύδια, που προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος.
  • Για λεπτό και διακριτικό άρωμα, βάζουμε λουίζα με δίκταμο και ξύσμα λάιμ.
  • Δοκιμάστε επίσης λίγο φασκόμηλο με ξύσμα από πορτοκάλι και λίγο χυμό.
  • Από τους πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς, το πράσινο τσάι με άρωμα γιασεμιού δένει με τη δάφνη, λίγους σπόρους καρδάμωμο και τον φρέσκο κόλιανδρο. Αυτός ο συνδυασμός θα δώσει στο λεμονάτο μια αίσθηση φρεσκάδας.
  • Για να δέσει ωραία η σάλτσα μας στο λεμονάτο μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος 1 κουτ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο.
  • Στο σερβίρισμα ο φρέσκος δυόσμος επιβάλλεται με ξύσμα λεμονιού και λίγο μπούκοβο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι λεμονάτο με κανέλα – συνταγή της Εύης ΒουτσινάΜοσχάρι λεμονάτο με κανέλα – συνταγή της Εύης Βουτσινά ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρόταΜοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα

13 μείγματα μπαχαρικών και μυρωδικών με μια ματιά

Με όλες αυτές τις προτάσεις της Νένας Ισμυρνόγλου θα έχουμε κάθε φορά και άλλο φαγητό. Τα παρακάτω μπαχαρικά τα βάζουμε από την αρχή του μαγειρέματος.

1. Για φρεσκάδα με πικάντικες νότες: Τζίντζερ + μπαχάρι + δυόσμος (ιδίως αν το λεμονάτο μας είναι κρεμμυδάτο)
2. Για λιβανάτο και ουζάτο άρωμα: Δεντρολίβανο + γλυκάνισος
3. Για γλυκοπικάντικη γεύση: Γκάραμ μασάλα + μπούκοβο
4. Για καυτερή και δροσερή γεύση: Τζίντζερ + τσίλι + καρδάμωμο + κουρκουμάς
5. Για καπνιστή γεύση και έξτρα άρωμα: Καπνιστή πάπρικα + ξύσμα πορτοκαλιού
6. Για έξτρα αίσθηση φρεσκάδας: Πράσινο πιπέρι + θυμάρι
7. Για φίνο, μυρωδάτο αποτέλεσμα: Φρέσκια βανίλια + ωμό, καλό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα
8. Για εκρηκτική φρεσκάδα: Μαστίχα + ξερός δυόσμος
9. Για ανατολίτικη γλύκα: Σαφράν (του «πάει γάντι»)
10. Για πικάντικη, γεμάτη γεύση: Κάρυ + μαυροκούκι
11. Για έντονο γλυκολεμονάτο αποτέλεσμα: Σουμάκ + σουσάμι, κοπανισμένο και καβουρδισμένο (το σουσάμι το βάζουμε στο τέλος)
12. Για άρωμα Ανατολής: Κίμινο + μαχλέπι + πάπρικα
13. Για εξωτικές, πικάντικες νότες: Ρας ελ χανουτ (μείγμα μπαχαρικών από τη βόρεια Αφρική)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ16 μοναδικές συνταγές για μοσχάρι κοκκινιστό και λεμονάτο16 μοναδικές συνταγές για μοσχάρι κοκκινιστό και λεμονάτο ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι στην κατσαρόλα: 18 μοναδικές συνταγές και δεκάδες μυστικάΜοσχάρι στην κατσαρόλα: 18 μοναδικές συνταγές και δεκάδες μυστικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT