ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχαρίσια σπάλα λεµονάτη µε κονιάκ, µπαχαρικά και µελωµένα καρόταΜοσχαρίσια σπάλα λεµονάτη µε κονιάκ, µπαχαρικά και µελωµένα καρότα
30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα ξεκινάμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  2. Ζεσταίνουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουμε το κρέας για περίπου 3 λεπτά.
  3. Στην αρχή θα φαίνεται ότι έχει κολλήσει, όμως, όταν ροδίσει από την κάτω πλευρά, θα ξεκολλάει πιο εύκολα.
  4. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.
  5. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σοταριστεί για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
  6. Ρίχνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί για περίπου 2 λεπτά.
  7. Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ κι επίσης έτσι δεν ταλαιπωρούμε το ελαιόλαδο σε υψηλές θερμοκρασίες για πολλή ώρα.
  8. Περιχύνουμε με το ζωμό ή το νερό και, όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τη δάφνη και το μαραθόσπορο (ή ό,τι άλλο επιλέξουμε) και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
  10. Μετά δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το καρότο και το σέλινο, ανακινούμε την κατσαρόλα και, όταν αρχίσει το υγρό να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά.
  11. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
  12. Σβήνουμε τη φωτιά και, με μια κουτάλα της σούπας, μεταφέρουμε το ζωμό και λίγα λαχανικά από την κατσαρόλα στο μπλέντερ ή σε ένα μούλτι.
  13. Ρίχνουμε στο μπλέντερ το λεμόνι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να προκύψει μια ομοιογενής σάλτσα.
  14. Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε περίπου 5 λεπτά να «ξεκουραστεί» και να δέσει.
  15. Σερβίρουμε το φαγητό με πατάτες τηγανητές και λαχανοσαλάτα με ελιές και μαύρο ψωμί.

Chardonnay περασμένα από βαρέλι, παλαιωμένα Ασύρτικα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 70.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών