ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ο δωδεκάλογος του καλού μπέργκερ: όλα τα μυστικά για να γίνει… ακαταμάχητο

Ο κιμάς, το τρικ του τριμμένου πάγου, το αλάτισμα, το σωστό ψήσιμο και πολλές ακόμη συμβουλές για να φτιάξετε το πιο ωραίο μπέργκερ που φτιάξατε ποτέ.

27.09.2017| Updated: 23.10.2023
Φωτογραφία: Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Ο δωδεκάλογος του καλού μπέργκερ: όλα τα μυστικά για να γίνει… ακαταμάχητο

Από το μείγμα του κιμά στο αλάτισμα, και από εκεί στη σωστή θερμοκρασία της επιφάνειας ψησίματος και στο σερβίρισμα: όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για να γίνει το σπιτικό μπέργκερ ζουμερό και λαχταριστό.

1. Κομμένος στο σπίτι ή αγορασμένος, ο κιμάς που θα χρησιμο­ποιήσουμε είναι προτιμότερο να είναι περασμένος μόνο μία φορά από τη μηχανή, για να έχει πιο χοντρές ίνες και πιο ενδιαφέρουσα υφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυτό παίζει να είναι το καλύτερο burger που θα φτιάξετε ποτέ (βίντεο)Αυτό παίζει να είναι το καλύτερο burger που θα φτιάξετε ποτέ (βίντεο)

2. Το μπέργκερ δεν είναι ένα κλασικό μπιφτέκι: το μείγμα (συνήθως) δεν περιέχει ψωμί, αυγό και λάδι.

3. Το μείγμα του κιμά δεν χρειάζεται ζύμωμα. Δεν πρέπει να είναι σφιχτό και πολύ δουλεμένο, αλλά αντίθετα κάπως αραιό. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να μπει στο ψυγείο.

4. Αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε ένα κανονικό μπιφτέκι, φουσκωτό και ενισχυμένο, υπάρχει ένα μυστικό. Η προσθήκη τριμμένου πάγου (1 φλιτζάνι τσαγιού για 1 κιλό κιμά) κατά τη διάρκεια του ζυμώματος κάνει το μείγμα πιο αφράτο.

Ο κιμάς που θα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να είναι περασμένος μόνο μια φορά από τη μηχανή / φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμάκια για μπέργκερΨωμάκια για μπέργκερ

5. Για να γίνουν ζουμερά τα μπέργκερ αλα­τίζουμε γενναιόδωρα λίγα λεπτά πριν τα ψήσουμε και όχι νωρίτερα, επειδή το αλάτι τραβάει τα ζουμιά τους.

6. Κάνουμε με το δάχτυλό μας ένα βαθούλωμα στο κέντρο τους. Αυτό βοηθάει να μη φουσκώσουν και σκάσει η επιφάνειά τους. Τα βάζουμε στην επιφάνεια ψησίματος με το βαθούλωμα προς τα πάνω.

7. Η επιφάνεια ψησίματος (τηγάνι, μαντεμένια πλάκα κ.λπ.) πρέπει να είναι πολύ καυτή, ενώ, αν τα ψήσουμε στο φούρνο ή στο γκριλ, πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος πριν τα βάλουμε μέσα.

8. Γυρίζουμε τα μπέργκερ μόνο αν ξεκολλάνε από την επιφάνεια ψησίματος. Δεν προσπαθούμε να τα ξεκολλήσουμε με σπάτουλες και μαχαίρια, γιατί θα σπάσουν και θα διαλυθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπέργκερ, μπιφτέκια και κεφτέδες ναι, αλλά χωρίς κρέας: 15 συνταγέςΜπέργκερ, μπιφτέκια και κεφτέδες ναι, αλλά χωρίς κρέας: 15 συνταγές

9. Ιδανικά, πρέπει να έχει περάσει περισσότερος από τον μισό χρόνο συνολικού ψησίματος πριν τα γυρίσουμε.

10. Ένα κόλπο είναι να τα γυρίσουμε όταν δούμε ότι έχει δημιουργηθεί στην επιφάνειά τους ένα στρώμα υγρασίας.

11. Ένα συχνό λάθος, που νομίζουμε ότι μας γλιτώνει χρόνο, είναι ότι πιέζουμε το μπέργκερ και τα μπιφτέκια με σπάτουλα πάνω στην εστία. Έτσι χάνουν τα υγρά τους και τα μπιφτέκια στεγνώνουν.

12. Πρέπει να αφήσουμε τα μπέργκερ να σταθούν για 5 λεπτά αφού τα βγάλουμε από την εστία και πριν τα σερβίρουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουν ζουμερά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών