ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τον Γενάρη τρώμε τα καλύτερα λάχανα

Είναι επιβαρυμένο από λιπάσματα και φυτοφάρμακα; Τι να προσέχουμε όταν το αγοράζουμε, πώς το συντηρούμε, τι προσφέρει στον οργανισμό μας;

12.01.2015| Updated: 02.01.2023
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Τον Γενάρη τρώμε τα καλύτερα λάχανα

Το λάχανο δεν θεωρείται από τα πιο επιβαρυμένα λαχανικά όσον αφορά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Είναι καλλιέργεια που δεν έχει πολλούς εχθρούς. Αν φυτευτεί τη σωστή περίοδο, ανάλογα με την περιοχή, τότε, όπως λένε οι παραγωγοί, «πάει στον αυτόματο». Αγαπά το κρύο, γι’ αυτό, αν το επιλέγετε νωρίς για τη σαλάτα ή το φαγητό σας (π.χ. από Σεπτέμβριο), καλό είναι να προτιμάτε αυτά που έχουν καλλιεργηθεί σε ορεινές περιοχές της χώρας. Στα πεδινά το λάχανο είναι καλό να φυτεύεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, άρα συγκομίζεται περίπου τρεις μήνες αργότερα – επομένως λάχανο από τα πεδινά να προτιμάτε από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά. Οπως έλεγαν και οι παλιοί, «λάχανο δεν τρως αν δεν πιάσουν χιόνι τα βουνά». Η καλύτερη εποχή του είναι αυτή που διανύουμε, δηλαδή ο Γενάρης. Ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο για την καλλιέργειά του. Οι πολλές βροχοπτώσεις, οι νοτιάδες και οι υπερβολικές υγρασίες δεν το βοηθούν, καθώς «φουντώνουν» την εμφάνιση του βασικού εχθρού του, της κάμπιας, και μπορεί και να σαπίσουν τη σοδειά. Οι βιοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν την κάμπια με ένα βιολογικό εντομοκτόνο, τον βάκιλο Θουριγγίας. Τον ψεκάζουν μαζί με διάλυμα ζάχαρης – η κάμπια τρώει μαζί με τη ζάχαρη το βάκιλο και πεθαίνει. Στη συμβατική καλλιέργεια την αντιμετωπίζουν με μια σειρά εντομοκτόνων.

Τα σούπερ μάρκετ επιλέγουν λάχανα με… το μάτι, κάτι που ισχύει και για τα περισσότερα λαχανικά. Δύσκολα θα πάρουν λάχανα κάτω από δύο κιλά. Στα μανάβικα και στις λαϊκές αγορές, ρόλο παίζει και η γεύση. Η πιο διαδεδομένη ποικιλία είναι το υβρίδιο krautkaizer, που είναι λευκό. Δυστυχώς, οι παραδοσιακές ποικιλίες λάχανου, που είναι και οι πιο γευστικές, πιο λεπτόφλουδες και ιδανικές για λαχανοντολμάδες, εγκαταλείπονται σιγά-σιγά, καθώς έχουν δυσκολίες στην καλλιέργεια.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του είναι η μακρά συντήρηση. Αν το κρατήσουμε στο ψυγείο τυλιγμένο σε πλαστική σακούλα, θα βαρεθούμε να το βλέπουμε.

Το λάχανο είναι ευεργετικό για την υγεία. Εχει λίγες θερμίδες, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, που βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και ρίχνει την πίεση, ενώ λέγεται ότι διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους υποφέρουν από το στομάχι ή το έντερό τους να το μασούν καλά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT