ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τζίντζερ ή πιπερόριζα: Όλα για το λεμονάτο καρύκευμα με την πιπεράτη γεύση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσουμε τη ρίζα που χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.

08.11.2023
Φωτογραφία: Shutterstock
Τζίντζερ ή πιπερόριζα: Όλα για το λεμονάτο καρύκευμα με την πιπεράτη γεύση

Η πιπερόριζα είναι το ρίζωμα του φυτού «ζιγγίβερις». Φύεται στις ανατολικές Ινδίες και τις Μολούκες νήσους, στη Μαλαισία και σε άλλα νησιά του Ινδικού ωκεανού. Η ρίζα περιβάλλεται από φαιό φλοιό, ενώ το εσωτερικό της έχει το χρώμα του ελεφαντοστού. Η ρίζα χρησιμοποιείται είτε φρέσκια –το άρωμά της τότε είναι ηπιότερο–, είτε ξερή, με ισχυρότερο άρωμα, είτε κονιορτοποιημένη. Χρησιμοποιείται ευρύτατα σε ολόκληρη την ασιατική κουζίνα, από την Ιαπωνία και την Κίνα έως τις Ινδίες και τα νησιά του Ειρηνικού. Συχνά χρησιμοποιείται και για την παρασκευή του κινεζικού μείγματος «5 μπαχαρικά». Στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αγαπητό, χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαρδάμωμο ή κακουλέ: Ένα μπαχαρικό για τόνωση και γεύσηΚαρδάμωμο ή κακουλέ: Ένα μπαχαρικό για τόνωση και γεύση

Σε σκόνη, επομένως, αν το αγοράσουμε χύμα, παίρνουμε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα, καθότι ξεθυμαίνει πολύ γρήγορα. Σε ορισμένα μπαχαράδικα βρίσκουμε και ολόκληρη τη ρίζα αποξηραμένη (έχει πολύ μικρότερο μέγεθος από τη φρέσκια). Είναι δύσκολο να την ξεφλουδίσουμε και να την τρίψουμε. Tη χρησιμοποιούμε κομμένη σε 2-3 κομμάτια, που αφαιρούμε μετά το μαγείρεμα από την κατσαρόλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔυόσμος: Στο μοχίτο, στη σαλάτα αλλά και στην ομελέταΔυόσμος: Στο μοχίτο, στη σαλάτα αλλά και στην ομελέτα

Στα γιουβαρλάκια/ Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Στη σος για το βραστό μπρόκολο/ Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
  • Λεμονάτο καρύκευμα με πιπεράτη διάσταση, χρησιμοποιείται σε όλων των ειδών τις κινεζικές τηγανιές (stir fry), με κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, θαλασσινά.
  • Δίνει ένταση σε λεμονάτα μαγειρευτά και φουρνιστά. Για παράδειγμα, μπορούμε να ανακατέψουμε λίγη σκόνη τζίντζερ με λάδι και χυμό λεμονιού και με αυτό το μείγμα να αλείψουμε κοτόπουλο που προορίζουμε για το φούρνο. Επίσης, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε γιουβαρλάκια ή σε κολοκυθάκια γεμιστά με κιμαδόρυζο στην κατσαρόλα αυγολέμονο.
  • Ταιριάζει με όλα τα κρασάτα μαγειρευτά σε συνδυασμό με φρέσκα μυρωδικά, όπως ο δυόσμος, η ρίγανη και το θυμάρι. Επίσης, σε μαγειρέματα με ξερά φρούτα, κρασί και χυμούς εσπεριδοειδών.
  • Η πιπερώδης γεύση του είναι συγγενική με της μουστάρδας, επομένως μπορούμε να τα συνδυάσουμε σε διάφορα μαγειρευτά και ψητά.
  • «Ανεβάζει» λαχανικά στον ατμό, σοτέ ή βραστά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, πατάτες, καρότα. Το χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμά τους ή σε συνοδευτικές σάλτσες.
  • Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας μάς προτείνει έναν τολμηρό αλλά ταιριαστό συνδυασμό: τζίντζερ με ντομάτα. Το χρησιμοποιεί σε σάλτσες ντομάτας μαζί με σκόρδο (ή αντ’ αυτού), σε κοκκινιστό κοτόπουλο και θαλασσινά, μέχρι και σε ντομάτες γεμιστές το βάζει μαζί με κουκουνάρια, σταφίδες, σκόρδο και μπόλικο δυόσμο και βασιλικό!
  • Σε ζύμες, ψωμιά, κουλούρια, σκέτο ή με κανέλα ή μοσχοκάρυδο.
  • Ταιριάζει με πάμπολλα φρούτα, κυρίως με το μήλο, το κυδώνι, το αχλάδι, την μπανάνα, τις φράουλες, τα ροδάκινα και άρα σε φρουτοσαλάτες ή γλυκά που φτιάχνονται με αυτά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών