ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγκιναροπιτάκια με μυζήθραΑγκιναροπιτάκια με μυζήθρα

«Μία από τις γνωστές και ιδιόρρυθμες πίτες της Κεφαλονιάς είναι η αγκιναρόπιτα, μόνο που, όπως έχουμε ξαναπεί, κάθε χωριό σε αυτό το φλογερό νησί είναι κι ένα ξεχωριστό “κράτος” που… μόνο τα δικά του είναι τα καλύτερα. Έτσι και τούτη η πίτα έχει πολλές παραλλαγές, αλλά αυτή εδώ είναι πολύ ωραία και είναι από το Ληξούρι (προσέξτε μη μας ακούσουν οι Αργοστολιώτες και αρχίσει ο πόλεμος) και μου την έδωσε η κυρία Βρισηίδα Δρόσου. Το κεφαλονίτικο φύλλο πάντα περιείχε κρασί και λάδι και ανοίγεται χοντρούτσικο, είναι ένα πάνω, ένα κάτω. Μερικοί προσθέτουν και 1 αυγό».

30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 ταψί διαμ. 32 εκ.

Για το φύλλο

Διαδικασία

  1. Για την αγκιναρόπιτα κεφαλονίτικη, βάζουμε σε βαθύ μπολ όλα τα υγρά και το αλάτι και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
  2. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  3. Για τη γέμιση της αγκιναρόπιτας, κόβουμε τις αγκινάρες σε κύβους και τις ανακατεύουμε σε μια λεκάνη με όλα τα μυρωδικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το ρύζι.
  4. Διαλύουμε τον πελτέ στο νερό, το ρίχνουμε κι αυτό και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Για την αγκιναρόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο άνισα μέρη, ανοίγουμε το μεγαλύτερο τόσο ώστε να καλύπτει τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού. Το φύλλο είναι χοντρούτσικο.
  7. Το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί. Αδειάζουμε πάνω τη γέμιση προσεκτικά, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.
  8. Ανοίγουμε και το μικρότερο φύλλο ακριβώς όσο είναι το ταψί και το τοποθετούμε από πάνω.
  9. Γυρίζουμε το κάτω φύλλο προς τα μέσα, ώστε να κολλήσει με το επάνω και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  10. Αλείφουμε την επιφάνεια της αγκιναρόπιτας με λάδι, δεν χαράζουμε, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και φουρνίζουμε για 30 λεπτά.
  11. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει ευχάριστα το φύλλο και να πήξει το ρύζι στο εσωτερικό της αγκιναρόπιτα κεφαλονίτικης.

Μυστικά

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Αγκιναρόπιτα με αρνάκι «Την εποχή που είναι πολλές οι αγκινάρες και τρυφερά τα αρνάκια του γάλακτος, φτιάχνουν την αγκιναρόπιτα με αρνάκι. Δηλαδή, ανακατεύουν 1 κιλό αγκινάρες με 1 κιλό αρνάκι, κομμένο σε μικρά κομματάκια, ωμό, και προσθέτουν τα υπόλοιπα υλικά».

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Άρθρα και Συνταγές με Αγκινάρες

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών