1 ώρα
προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα αϊτουδάκια, σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και το κονιάκ.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα να ενωθούν.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι, μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία, μαλακή ζύμη που να μην κολλά στα χέρια.
- Πλάθουμε το ζυμάρι σε μπαλίτσες μικρές σαν αυγά, τις ακουμπάμε σε μια επιφάνεια μία μία και τις πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξουν ελαφρώς.
- Ύστερα, είτε τις ανοίγουμε με τον πλάστη, έτσι ώστε να έχουν πάχος περίπου 1 εκ., είτε τις πατάμε με τη σφραγίδα, που την έχουμε ελαφρώς λαδώσει, και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα μπισκότα περιφερειακά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Τακτοποιούμε τα μπισκότα στο ταψί (δεν θα χωράνε όλα, θα τα ψήσουμε σε δόσεις) όχι πολύ κολλητά μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν ελαφρώς, και τα αλείφουμε με τα χτυπημένα αυγά.
- Στολίζουμε με τα γαρίφαλα και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε.
- Παρατηρούμε ότι τα αϊτουδάκια θα είναι κάπως μαλακά. Δεν ανησυχούμε γιατί, όσο κρυώνουν, σφίγγουν και γίνονται τραγανά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.