20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: 12

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τη ζύμη της αλμυρής τάρτας με ξερά σύκα και γραβιέρα, ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά είτε στο μίξερ (με το φτερό) είτε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν σε ζύμη. Τη μαζεύουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  3. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 4 χλστ. Για να μην κολλήσει, χρησιμοποιούμε μπόλικο αλεύρι, αλλιώς την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας.
  4. Στρώνουμε τη ζύμη μέσα σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ., καλύπτοντας καλά και τα πλαϊνά.
  5. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει. (Θα περισσέψει αρκετή. Τη μαζεύουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο για να φτιάξουμε μια άλλη τάρτα. Διατηρείται έως 1 εβδομάδα.)

Γέμιση

  1. Για την γέμιση της αλμυρής τάρτας με ξερά σύκα και γραβιέρα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά. Μέσα στην τάρτα απλώνουμε τα σύκα, την τριμμένη γραβιέρα και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα των αυγών.
  2. Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C.
  3. Σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Ξερά σύκα

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών