ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑλμυρό κέικ με γραβιέρα, μουστάρδα και μαντζουράναΑλμυρό κέικ με γραβιέρα, μουστάρδα και μαντζουράνα
40' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το κέικ

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το αλμυρό κέικ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ όλα τα υλικά για το κέικ, μέχρι να φτιάξουμε ένα πυκνό, ομοιογενές μείγμα.
  3. Λαδώνουμε μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ, αδειάζουμε το μείγμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
  4. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας στο κέντρο του κέικ ένα λεπτό μαχαίρι: βγάζοντάς το θα πρέπει να είναι στεγνό, αλλιώς ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα.
  5. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα ή σε ξύλο κοπής.

Επικάλυψη

  1. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη 3-4 κουτ. σούπας από τη μαγιονέζα και τα φιλέτα πέστροφας και τα χτυπάμε πολύ καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  2. Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα μπολ, προσθέτουμε την υπόλοιπη μαγιονέζα και ανακατεύουμε πολύ καλά με ελαστική σπάτουλα μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, στιλπνή κρέμα.
  3. Την αδειάζουμε με ένα κουτάλι πάνω στο κέικ και την αφήνουμε να κυλήσει ακανόνιστα στα πλαϊνά.
  4. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο και κόβουμε το κέικ σε φέτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Πέστροφα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT