ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιαούρτι σπιτικό βήμα βήμαΓιαούρτι σπιτικό βήμα βήμα, με συνταγή της Εύης Βουτσινά

Ανθόγαλο σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης λένε τη στάκα. Στη Νύβριτο πάλι, στο καφενείο της Κούλας Τσακαλάκη που μας έδωσε τη συνταγή, εννοούν μια βελούδινη κρέμα με ήπια οξύτητα, πλούσια γεύση, με ελάχιστο αλάτι και τη γλύκα του γάλακτος, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και ξύγαλο. Είναι δροσερό, απλώνεται στο ψωμί και είναι έξοχο συνοδευτικό για ντολμαδάκια, κεφτεδάκια και όλα τα λαδερά, ταιριάζει επίσης στη χωριάτικη σαλάτα αντί για φέτα, ενώ με λίγο μέλι γίνεται και ένα ονειρεμένο επιδόρπιο. Με αυτό φτιάχνει και τα σαρικοπιτάκια, «απλώς σε αυτή την περίπτωση το αφήνουμε να στραγγίσει μια-δυο μέρες ακόμα, για να φύγει η υγρασία και να γίνει πολύ σφιχτό. Αυτό το λέμε ξινομυζήθρα», μας λέει η Κούλα.

10' προετοιμασία
2 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 10'

Υλικά

Βάρος: για 2 έως 2,5 κιλά ανθόγαλο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ανθόγαλο, ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα να πάρει μία βράση και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  2. Σε 1 φλιτζάνι από το γάλα που έχει χλιαρύνει βάζουμε την πυτιά, τη διαλύουμε καλά ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, προσθέτουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε κι αυτό να λιώσει μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και να ομογενοποιηθεί.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα σε μια μεγάλη βαμβακερή πετσέτα ή τραπεζομάντιλο το οποίο έχουμε τοποθετήσει μέσα σε μια λεκάνη, έτσι ώστε να περισσεύουν οι άκρες του, τις οποίες ενώνουμε για να εγκλωβίσουμε μέσα το μείγμα του γάλακτος και τις δένουμε καλά.
  4. Κρεμάμε την πετσέτα μέσα στο ψυγείο ή σε κάποιον άλλο δροσερό χώρο και αφήνουμε για περίπου 2 μέρες να στραγγίσει καλά – μπορούμε να το αφήσουμε να στραγγίσει περισσότερο, για 3 μέρες, αν θέλουμε να γίνει πολύ σφιχτό.
  5. Μεταφέρουμε το ανθόγαλο σε μια λεκάνη και το αλατίζουμε όσο θέλουμε, δοκιμάζοντας. Διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα ή για περισσότερο καιρό το διατηρούμε στην κατάψυξη, κλεισμένο σε δοχείο τροφίμων ή σε σακούλα τροφίμων.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών