ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ μεγάλη ζαχαροπλαστική της ΆνδρουΗ μεγάλη ζαχαροπλαστική της Άνδρου ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣγλυκό κουταλιού νερατζάκιΝερατζάκι γλυκό κουταλιού Στην Άνδρο αγαπούν ιδιαίτερα το «άνθος», όπως λέγεται το γλυκό κουταλιού από τα άνθη των εσπεριδοειδών γενικότερα. Μυρωδάτο, τριζάτο στο δόντι και αρκετά σπάνιο πια, γιατί έχει κόπο για να γίνει και γιατί μάλλον πρέπει να έχουμε δικά μας δέντρα και να μη μας πειράζει να «θυσιάσουμε» τους καρπούς που θα προέκυπταν από τα άνθη που μαζεύουμε. Εκτός βέβαια και αν έχουμε την υπομονή να αφαιρέσουμε ένα ένα τα πέταλα από τα λουλούδια χωρίς να τα κόψουμε από το δέντρο. Όπως και να έχει, πρέπει να φτιάξουμε το γλυκό την ίδια μέρα, για να μη μαραζώσουν τα πέταλα, αλλιώς μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη. Η μαγείρισσα Μαίρη Τηνιακού μάς δίνει τη συνταγή για το γλυκό κουταλιού με το άνθος της νεραντζιάς. Με τα ίδια υλικά και τις ίδιες αναλογίες φτιάχνουμε γλυκό και από όλα τα άλλα άνθη εσπεριδοειδών.

 

1 ώρα προετοιμασία
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 1 βάζο του κιλού

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού, άνθος νερατζιού, αρχικά αφαιρούμε τα πέταλα από τα άνθη τραβώντας τα απαλά.
  2. Έπειτα τα πλένουμε με κρύο νερό και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό.
  3. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και τα στραγγίζουμε.
  4. Τα βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό που να τα σκεπάζει και τον χυμό των 4 λεμονιών και τα αφήνουμε έτσι όλη τη νύχτα.
  5. Την επόμενη μέρα βράζουμε το μετρημένο νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, έως ότου δέσει το σιρόπι.
  6. Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, ξέρουμε ότι έχει δέσει μόλις η θερμοκρασία δείξει 105°C, διαφορετικά ελέγχουμε ως εξής: Παίρνουμε 1 κουταλιά σιρόπι από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να πέσει ξανά μέσα. Είναι έτοιμο όταν δεν τρέχει σαν νερό, αλλά στάζει σε πυκνές σταγόνες, ενώ στο τέλος μια σταγόνα μένει να κρέμεται από το κουτάλι.
  7. Στο μεταξύ, ξεπλένουμε τα άνθη, τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν.
  8. Ρίχνουμε τα άνθη μέσα στο ζεστό σιρόπι, τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση.
  9. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 105°C. Και πάλι, αν δεν έχουμε θερμόμετρο, βγάζουμε 1 κουταλίτσα σε ένα πιατάκι που είχαμε βάλει να κρυώνει στο ψυγείο και φυσάμε να κρυώσει γρήγορα. Θα πρέπει να μην απλώνει πολύ και να ζαρώνει ελαφρώς όταν την ακουμπάμε με το δάχτυλο.
  10. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  11. Μοιράζουμε, το γλυκό άνθος νεραντζιού, σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε καλά και τα τοποθετούμε ανάποδα, πάνω στο καπάκι τους, ώστε να πετύχουμε καλή κονσερβοποίηση, δηλαδή να σφραγίσουμε τα βάζα και να μην μπορεί να μπει μέσα αέρας. Έτσι διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενο θα διατηρηθεί αναλλοίωτο για αρκετό καιρό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Νεράντζι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών