ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜούσμουλα γλυκό του κουταλιού, από την ΚεφαλονιάΜούσμουλα γλυκό του κουταλιού, από την Κεφαλονιά
30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' βράσιμο
2 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: για 3 μέτρια βάζα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γλυκό νεραντζάκι, ξύνουμε στον ψιλό τρίφτη το εξωτερικό μέρος της φλούδας των νεραντζιών, προσέχοντας να μην αφαιρέσουμε όλη τη φλούδα ούτε το λευκό μέρος.
  2. Κόβουμε από τα φρούτα ένα μικρό μέρος, εκεί που στέκεται το κοτσανάκι, και το ίδιο κάνουμε και κάτω.
  3. Χαράζουμε τη φλούδα καθενός στα τέσσερα και τις αφαιρούμε από το φρούτο.
  4. Κάνουμε κάθε κομμάτι από τη φλούδα ρολό και το στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
  5. Βάζουμε τις φλούδες σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο νερό και τα αφήνουμε 2 εικοσιτετράωρα. Αλλάζουμε το νερό 3 - 4 φορές την ημέρα.
  6. Μετά βάζουμε νερό να βράσει σε 3 κατσαρόλες και ρίχνουμε τις φλούδες στην πρώτη. Βράζουμε για 5 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει το νερό).
  7. Με την τρυπητή κουτάλα τις περνάμε στη δεύτερη κατσαρόλα, όπου το νερό ήδηβράζει. Τις αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.
  8. Τις μεταφέρουμε στην τρίτη κατσαρόλα. Εκεί τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  9. Αποσύρουμε και βάζουμε τις φλούδες σε σουρωτήρι να κρυώσουν.
  10. Βάζουμε τη ζάχαρη με ένα λίτρο νερό να βράσει.
  11. Όταν αρχίσει να δένει, προσθέτουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι κανονικά.
  12. Ελέγχουμε αν έχει δέσει, ρίχνοντας μία σταγόνα σε ένα λευκό πιατάκι. Αν απλώνεται πολύ, σημαίνει ότι χρειάζεται κι άλλο βράσιμο, διαφορετικά προσθέτουμε το λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  13. Αφήνουμε το γλυκό νεραντζάκι να κρυώσει ελαφρώς στην κατσαρόλα μέσα στο σιρόπι του και τότε αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
  14. Κλείνουμε τα βάζα και τα κρατάμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
  15. Το σιρόπι πρέπει να καλύπτει εντελώς τα νεραντζάκια, για να μη χαλάσουν.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών