
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' βράσιμο
2 ημέρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: για 3 μέτρια βάζαΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε γλυκό νεραντζάκι, ξύνουμε στον ψιλό τρίφτη το εξωτερικό μέρος της φλούδας των νεραντζιών, προσέχοντας να μην αφαιρέσουμε όλη τη φλούδα ούτε το λευκό μέρος.
- Κόβουμε από τα φρούτα ένα μικρό μέρος, εκεί που στέκεται το κοτσανάκι, και το ίδιο κάνουμε και κάτω.
- Χαράζουμε τη φλούδα καθενός στα τέσσερα και τις αφαιρούμε από το φρούτο.
- Κάνουμε κάθε κομμάτι από τη φλούδα ρολό και το στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
- Βάζουμε τις φλούδες σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο νερό και τα αφήνουμε 2 εικοσιτετράωρα. Αλλάζουμε το νερό 3 - 4 φορές την ημέρα.
- Μετά βάζουμε νερό να βράσει σε 3 κατσαρόλες και ρίχνουμε τις φλούδες στην πρώτη. Βράζουμε για 5 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει το νερό).
- Με την τρυπητή κουτάλα τις περνάμε στη δεύτερη κατσαρόλα, όπου το νερό ήδηβράζει. Τις αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.
- Τις μεταφέρουμε στην τρίτη κατσαρόλα. Εκεί τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Αποσύρουμε και βάζουμε τις φλούδες σε σουρωτήρι να κρυώσουν.
- Βάζουμε τη ζάχαρη με ένα λίτρο νερό να βράσει.
- Όταν αρχίσει να δένει, προσθέτουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι κανονικά.
- Ελέγχουμε αν έχει δέσει, ρίχνοντας μία σταγόνα σε ένα λευκό πιατάκι. Αν απλώνεται πολύ, σημαίνει ότι χρειάζεται κι άλλο βράσιμο, διαφορετικά προσθέτουμε το λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το γλυκό νεραντζάκι να κρυώσει ελαφρώς στην κατσαρόλα μέσα στο σιρόπι του και τότε αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
- Κλείνουμε τα βάζα και τα κρατάμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
- Το σιρόπι πρέπει να καλύπτει εντελώς τα νεραντζάκια, για να μη χαλάσουν.