ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρμελάδα λεμόνι με φρέσκια μένταΜαρμελάδα λεμόνι με φρέσκια μέντα
40' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: περίπου 2 κιλά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μαρμελάδα νεράντζι, ξύνουμε στον ψιλό τρίφτη το εξωτερικό μέρος της φλούδας των νεραντζιών, που είναι το πιο πικρό, προσέχοντας να μην αφαιρέσουμε όλη τη φλούδα, ούτε το λευκό μέρος.
  2. Τα ξεπλένουμε καλά.
  3. Βάζουμε στη φωτιά δύο κατσαρόλες με νερό να βράσει.
  4. Ρίχνουμε τα φρούτα ολόκληρα στην πρώτη κατσαρόλα, τα βράζουμε γύρω στα 10 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που ξαναρχίζει να κοχλάζει το νερό) και τα περνάμε με τρυπητή κουτάλα στη δεύτερη κατσαρόλα όπου κοχλάζει το νερό.
  5. Τα αφήνουμε να βράσουν αρκετά μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Τα βάζουμε σε ένα ταψί να κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια, τις χοντρές ίνες και τον ομφαλό και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  7. Ζυγίζουμε τον πολτό του φρούτου και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  8. Ζυγίζουμε ίδια ποσότητα ζάχαρης και την προσθέτουμε στον πολτό.
  9. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε ένα εικοσιτετράωρο να βγάλουν τους χυμούς τους.
  10. Την άλλη μέρα βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο.
  11. Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει η μαρμελάδα και μυρίσει.
  12. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία της ή κάνουμε το κόλπο με το πιατάκι για να δούμε αν έχει δέσει *.
  13. Όταν δέσει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κονιάκ και τα ψημένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
  14. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε τη μαρμελάδα νεράντζι καυτή σε μικρά, αποστειρωμένα βάζα.
  15. Τα κλείνουμε ερμητικά και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Μυστικά

* Για να δούμε αν έχει δέσει μια μαρμελάδα, ρίχνουμε μία κουταλίτσα σε ένα λευκό πιατάκι (αν έχουμε θυμηθεί το βάλουμε προηγουμένως στο ψυγείο ή στην κατάψυξη ώστε να είναι κρύο, ακόμα καλύτερα), τη φυσάμε να κρυώσει γρήγορα και τραβάμε μια γραμμή με τη μύτη του κουταλιού. Ο «δρόμος» που ανοίγει θα πρέπει να παραμένει ανοιχτός.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές με Νεράντζι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών