ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαντί γεμιστά με κιμά, σερβιρισμένα με γιαούρτιΜαντί γεμιστά με κιμά, σερβιρισμένα με γιαούρτι

 

1 ώρα και 30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: για 100 κομμάτια, 6-8 μερίδες

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα μαντί, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, ζυμώνοντάς τα μέχρι να αναμειχθούν καλά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε, για να σφίξει.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και στον κάδο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή, αντίθετα, ελάχιστο νερό.
  2. Πλάθουμε τη ζύμησε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά εκτός ψυγείου, να ξεκουραστεί.

Μαντί

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.
  2. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα μέρος σε παραλληλόγραμμο φύλλο με διαστάσεις 40 x 20 εκ. Με μαχαίρι ή με ροδάκι της πίτσας κόβουμε το φύλλο κατά μήκος σε 10 λωρίδες πλάτους 4 εκ. κι έπειτα κάθε λωρίδα σε 5 κομμάτια ανά 4 εκ. Έτσι θα έχουμε συνολικά 50 μικρά τετράγωνα φύλλα.
  3. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Συνολικά θα έχουμε 100 τετραγωνάκια.
  4. Βάζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού φύλλου 1 κουτ. γλυκού μείγμα γέμισης. Με τα δάχτυλά μας τραβάμε ελαφρώς και τσιμπάμε τις δύο απέναντι πλευρές του φύλλου, ώστε να φτιάξουμε μια «βαρκούλα».
  5. Φτιάχνουμε μία δόση μαντί, όσα χωράνε στο βουτυρωμένο ταψί, και τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθεί και να σφίξει η γέμιση.
  6. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την επόμενη δόση και συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να ψήσουμε όλα τα μαντί.

Σερβίρισμα

  1. Αν θέλουμε τα μαντί τραγανά, όπως βγαίνουν από τον φούρνο, τα σερβίρουμε αμέσως μαζί με γιαούρτι (σκέτο ή ανακατεμένο με το λιωμένο σκόρδο), πασπαλισμένα με φυλλαράκια κόλιανδρου ή μαϊντανού και πάπρικα. Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε τον ζωμό κρέατος και ραντίζουμε τα μαντί με ένα κουτάλι.
  2. Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς από το υγρό. Στο μεταξύ, καίμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να αφρίσει και το μοιράζουμε σε πιάτα.
  3. Βάζουμε αμέσως τα νοτισμένα μαντί στα πιάτα και συνοδεύουμε με το γιαούρτι, σκέτο ή ανακατεμένο με το σκόρδο.
  4. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το μυρωδικό και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ανάμεικτος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών