Ανατολίτικο ζυμαρικό γεμιστό που απαντά, με παραλλαγές, σε διάφορες γαστρονομικές κουλτούρες, στον Πόντο, στην Αρμενία, στην Τουρκία.

40' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 40 κομμάτια

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Ζυμαρικά

  1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ πάγκου το αλεύρι, τα αυγά και το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ανακατευτούν.
  2. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μέτρια, που να μην κολλάει στα χέρια (αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι).
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 10 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Γέμιση

  1. Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και αλατοπίπερο.

Μαντί

  1. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη ή με το ειδικό εργαλείο ανοίγματος ζυμαρικών και κόβουμε μικρά τετράγωνα κομμάτια με πλευρά 2-2,5 εκ.
  2. Βάζουμε από 1/2 κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε τετραγώνου ζύμης και έπειτα κλείνουμε κάθε κομμάτι, πιάνοντας και ενώνοντας προς τα πάνω τις 4 άκρες του, και πιέζοντας για να κολλήσουν. Θέλουμε να σχηματίσουμε μικρά πουγκιά.
  3. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα και τα τοποθετούμε όλα σε ένα σκεύος πασπαλισμένο με αλεύρι για να μην κολλήσουν.
  4. Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τα μαντί, σε δόσεις.
  5. Τα βράζουμε για 10-12 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε απλωτά σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, για να στραγγίξουν.

Σερβίρισμα

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το σκόρδο, αλάτι και λίγο νερό.
  2. Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε την πάπρικα.
  3. Την καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να αρωματιστεί και να χρωματιστεί το βούτυρο, και αποσύρουμε.
  4. Σερβίρουμε τα μαντί σε μια πιατέλα και σκορπίζουμε πάνω τους κουταλιές από τη σάλτσα γιαουρτιού.
  5. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με σουμάκι και μπούκοβο.

Ώριμο Σαββατιανό, βαρελάτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.

Συνταγές με Γιαούρτι

Συνταγές με Κιμάς

Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών