40'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
10'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 40 κομμάτια
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ζυμαρικά
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ πάγκου το αλεύρι, τα αυγά και το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ανακατευτούν.
- Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μέτρια, που να μην κολλάει στα χέρια (αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι).
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 10 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Γέμιση
- Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και αλατοπίπερο.
Μαντί
- Ανοίγουμε το ζυμάρι σε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη ή με το ειδικό εργαλείο ανοίγματος ζυμαρικών και κόβουμε μικρά τετράγωνα κομμάτια με πλευρά 2-2,5 εκ.
- Βάζουμε από 1/2 κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε τετραγώνου ζύμης και έπειτα κλείνουμε κάθε κομμάτι, πιάνοντας και ενώνοντας προς τα πάνω τις 4 άκρες του, και πιέζοντας για να κολλήσουν. Θέλουμε να σχηματίσουμε μικρά πουγκιά.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα και τα τοποθετούμε όλα σε ένα σκεύος πασπαλισμένο με αλεύρι για να μην κολλήσουν.
- Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τα μαντί, σε δόσεις.
- Τα βράζουμε για 10-12 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε απλωτά σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, για να στραγγίξουν.
Σερβίρισμα
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το σκόρδο, αλάτι και λίγο νερό.
- Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε την πάπρικα.
- Την καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να αρωματιστεί και να χρωματιστεί το βούτυρο, και αποσύρουμε.
- Σερβίρουμε τα μαντί σε μια πιατέλα και σκορπίζουμε πάνω τους κουταλιές από τη σάλτσα γιαουρτιού.
- Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με σουμάκι και μπούκοβο.
Ώριμο Σαββατιανό, βαρελάτο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.