Στο ξεχωριστό πασχαλινό τραπέζι που στήσαμε στο Δέλτα του Έβρου, τόσο οι Nomade et Sauvage όσο και οι υπόλοιποι μάγειρες, άλλοι από την περιοχή και άλλοι από διάφορα σημεία της Ελλάδας, εμπνεύστηκαν από τον πλούτο του τόπου και τις δικές τους εμπειρίες και προτιμήσεις, και γέννησαν από κοινού ένα συναρπαστικό μενού που μαγειρεύτηκε υπαίθρια με σκηνικό τον μεγάλο ποταμό. Ανάμεσα στα πιάτα που έφτιαξαν ο Παναγιώτης Σιαφάκας και ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης ήταν και αυτό το εξαιρετικά νόστιμο φρικασέ.
45'
προετοιμασία
1 ώρα και 45' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το αρνάκι φρικασέ με λάπατα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας στην πιο φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπούτι σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς το συχνά, μέχρι να ροδίσει όσο καλύτερα γίνεται από όλες τις μεριές.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε νερό τόσο που να καλύψει καλά το μπούτι.
- Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
- Προσθέτουμε τα λάπατα και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κι αυτά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
- Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με τον χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε ζουμί από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε μια πυκνόρρευστη κρέμα.
- Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά για να δέσει η σάλτσα του φαγητού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.