Ο Μανώλης Θλιβερός μας ταξιδεύει στην εγγύς Ανατολή με ένα φαγητό μερακλίδικο!
Υλικά
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Διαδικασία
- Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά του κιμά και ζυμώνουμε πολύ καλά.
- Μπορούμε να κάνουμε το ζύμωμα στο μίξερ με το «φτερό» για τις ζύμες.
- Βάζουμε το «ζυμάρι» στο ψυγείο για 10-15 λεπτά, να σφίξει λίγο και να αναμειχθούν τα αρώματα.
- Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα γιουρτιού.
- Βάζουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι (ή μια κατσαρόλα) με μπόλικο ελαιόλαδο (τουλάχιστον 2 εκ.
- από τον πυθμένα του σκεύους) να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε δόσεις.
- Δεν στριμώχνουμε πολλά στο τηγάνι, γιατί τότε θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα «βράσουν» μέσα σε αυτό απορροφώντας μεγάλη ποσότητα.
- Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
- Δοκιμάζουμε ένα για να δούμε αν έγιναν και τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
- Συνεχίζουμε μέχρι να τηγανίσουμε όλους τους κεφτέδες.
- Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να χαμηλώσουμε τη φωτιά, για να μην αρπάξουν οι επόμενες δόσεις χωρίς να γίνουν στο εσωτερικό τους.
- Επίσης, συμπληρώνουμε λάδι αν χαμηλώσει πολύ η στάθμη του.
- Συνοδεύουμε με: αραβικές ή ελληνικές πίτες, ελαφρώς λαδωμένες και ζεσταμένες στο φούρνο ή σε τηγάνι, και του ντιπ γιαουρτιού**.
- Συμβουλές* Πρόκειται για τους σπόρους από το χορταρικό «μοσχοσίταρο».
- Το βρίσκουμε σε σπόρους και σε σκόνη σε καλά μπαχαράδικα.
- Χρησιμοποιείται και χαρίζει το όνομά του στην πάστα μπαχαρικών που «ντύνει» τον παστουρμά.
- ** Εναλλακτικά, μπορούμε να «κλείσουμε» τους κεφτέδες με λίγη σάλτσα γιαουρτιού μέσα στις πίτες σαν τυλιχτά σουβλάκια.