ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνίσια «παϊδάκια», μαριναρισμένα σε ξινόγαλαΑρνίσια «παϊδάκια», μαριναρισμένα σε ξινόγαλα

Έχουν να λένε οι Κρητικοί για τα κρεατικά της Στέλλας Μπολανάκη, της αρχόντισσας στο αγαπητό Καφενείο του Μπολάνη. Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ για το τεύχος του Γαστρονόμου «Στα καφενεία της Κρήτης» ζητήσαμε από την καλομαγείρισσα τη συνταγή για τα αρνίσια παϊδάκια που μαγειρεύει στο τηγάνι και εκείνη μας την έδωσε χωρίς δισταγμό. Είναι ιδανική για όσους αγαπούν το τρυφερό παϊδάκι, αλλά δεν διαθέτουν ψησταριά. Το μυστικό εδώ είναι τα παϊδάκια να μη ροδίσουν και ξεραθούν στο τηγάνισμα, για να παραμείνουν ζουμερά και τρυφερά. Επίσης, δεν θέλουν συχνό γύρισμα, παρά μόνο μία φορά.

5' προετοιμασία
8' τηγάνισμα
Σύνολο: 13'

Υλικά

Μερίδες: 6-8 ως μεζές

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα αρνίσια παϊδάκια, ξεκινάμε βάζοντας σε μεγάλο τηγάνι περίπου 1 εκ. από τον πάτο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Βάζουμε στο τηγάνι τα παϊδάκια σε δύο ή τρεις δόσεις (δεν πρέπει να μπουν όλα μαζί, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα «βράσουν» αντί να ψηθούν) και τα τηγανίζουμε ανασηκώνοντάς τα κάθε τόσο με ένα πιρούνι, για να δούμε αν έχει σκουρύνει η κάτω πλευρά τους, αλλά να μην έχει κάνει σκληρή κρούστα. Συνήθως είναι έτοιμη σε 2-3 λεπτά, οπότε τα γυρίζουμε αμέσως και τα τηγανίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσουμε ξανά. Αυτό είναι το μόνο μυστικό της συνταγής, να μη ροδίσουν και κάνουν κρούστα, αλλά να ψηθούν στο λάδι σταδιακά, ώστε να παραμείνουν ζουμερά.
  3. Μόλις δούμε ότι η κάτω πλευρά τους αρχίσει να σκουραίνει, τα γυρίζουμε αμέσως. Είναι μαγείρεμα που πρέπει να «είσαι από πάνω» από το τηγάνι, να ελέγχουμε δηλαδή διαρκώς μην «αρπάξουν», γιατί θα στεγνώσουν.
  4. Μόλις γίνουν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αλατίζουμε αμέσως και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας για 1-2 λεπτά. Τα σερβίρουμε ζεστά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών