Εμβληματικό πιάτο της ελληνικής οικογενειακής κουζίνας, ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι.

15' προετοιμασία
18' μαγείρεμα
Σύνολο: 33 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8 - 10

Για τη μαρινάδα

Διαδικασία

  1. Η μαρινάδα: Ανακατεύουμε τις σκελίδες σκόρδου, το τζίντζερ σε σκόνη, το λευκό κρασί, το ελαιόλαδο, το ξίδι από λευκό κρασί, τα φυλλαράκια μαϊντανού, το ξύσμα λεμονιού, τον τριμμένο κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι. Μαρινάρουμε τους κύβους αρνιού για 2 - 3 ώρες, στο ψυγείο, ανακατεύοντας κάθε 30 λεπτά. Τους στραγγίζουμε, τους σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, τους αλείφουμε με ελαιόλαδο, τους αλατοπιπερώνουμε και τους περνάμε στα καλαμάκια.
  2. Το ψήσιμο:
  3. Στα κάρβουνα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια φωτιά. Χρόνος ψησίματος: 20΄ - 22΄. Τι είδαμε: Τρυφερό, αλλά ελαφρώς στεγνό.
  4. Στο γκριλ: Αρχικά στους 200° C και στη συνέχεια στους 180° C, για 18 - 20 λεπτά, συνολικά.
  5. Συνοδεύουμε με: Αραβικές πίτες, ψημένες για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην ξεραθούν.
  6. Μια ενδεικτική πρόταση για σάλτσα είναι μια γιαουρτόσαλτσα με ταχίνι και ξύσμα λεμονιού: Ανακατεύουμε καλά 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι, κατά προτίμηση πρόβειο, με 2 κουτ. σούπας ταχίνι, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού), 1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα σε σκόνη, 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι.
  7. Στο ποτήρι μας: Το αρνάκι είναι ένα φινετσάτο κρέας που δικαιούται τα καλύτερα κόκκινα κρασιά μας. Ωριμες Νεμέες, μαλακά Ξινόμαυρα, μόνα ή σε χαρμάνι με Syrah, φρουτώδη Merlot, Cabernet Sauvignon. Επίσης, καλή επιλογή ένα Tempranillo ελληνικό ή ισπανικό. Αν στραφούμε στις μπίρες, εδώ διαφορετική αλλά ενδιαφέρουσα επιλογή είναι μια φρουτώδης pale ale.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών