ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚλέφτικοΚλέφτικο

«Κάθε Κυριακή στο σπίτι μου στο χωριό, η γιαγιά έψηνε αρνάκι στον ξυλόφουρνο με πατάτες. Αυτή η γεύση έχει μείνει χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μου. Όταν καλώ φίλους στο σπίτι ακόμα και τώρα, θα υπάρχει πάντα στο τραπέζι αρνάκι με πατάτες», λέει ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τις πατάτες

Διαδικασία

Ρολό

  1. Ακουμπάμε το κρέας σε επίπεδη επιφάνεια, με την πλευρά του δέρματος προς τα έξω.
  2. Αλείφουμε το κρέας με το ελαιόλαδο και το πρόβειο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Απλώνουμε πάνω στο κρέας το σπανάκι και από πάνω σκορπίζουμε τη θρυμματισμένη ξινομυζήθρα, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και το σκόρδο. Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο με πυκνά δεσίματα.

Πατάτες

  1. Βάζουμε τις πατάτες σε ευρύχωρη γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε με τα χέρια και τις απλώνουμε ομοιόμορφα στο σκεύος.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει τις πατάτες και επάνω τους ακουμπάμε το ρολό του αρνιού.
  3. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο).
  4. Ψήνουμε το φαγητό για 1-1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κρέας. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει ωραία το φαγητό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών