1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τις πατάτες
Διαδικασία
Ρολό
- Για να φτιάξουμε αρνίσιο μπούτι ρολό γεμιστό με σπανάκι και ξινομυζήθρα, ακουμπάμε το κρέας σε επίπεδη επιφάνεια, με την πλευρά του δέρματος προς τα έξω.
- Αλείφουμε το κρέας με το ελαιόλαδο και το πρόβειο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.
- Απλώνουμε πάνω στο κρέας το σπανάκι και από πάνω σκορπίζουμε τη θρυμματισμένη ξινομυζήθρα, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και το σκόρδο. Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο με πυκνά δεσίματα.
Πατάτες
- Βάζουμε τις πατάτες σε ευρύχωρη γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε με τα χέρια και τις απλώνουμε ομοιόμορφα στο σκεύος.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει τις πατάτες και επάνω τους ακουμπάμε το ρολό του αρνιού.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο).
- Ψήνουμε το φαγητό για 1-1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κρέας. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει ωραία το φαγητό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.