35' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4 τσουρέκια

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουμε το μισό από το γάλα (200 γρ.) μέχρι να γίνει χλιαρό, όχι καυτό, και διαλύουμε εκεί τη μαγιά, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, αυγοδάρτη ή με τα δάχτυλά μας. Όταν διαλυθεί η μαγιά, προσθέτουμε περίπου 10 κουτ. σούπας από το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε έναν χυλό. Τον σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1½ ώρα.
  2. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη, σε μεσαία ταχύτητα, για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και, αν έχουμε, αλλάζουμε το σύρμα με το φτερό ή τον γάντζο. Ενσωματώνουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και το αλάτι και ξεκινάμε το μίξερ. Μετά προσθέτουμε και τη μαγιά. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια. Όταν η ζύμη γίνει μαλακή και ελαστική, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
  3. Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ισομεγέθη μέρη. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε ό,τι σχήμα θέλουμε (πλεξούδες, σαλιγκάρια, μπάλες κ.λπ.). Χτυπάμε σε ένα πιατάκι με ένα πιρούνι τον κρόκο μαζί με 4 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια των τσουρεκιών, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσουν, για 15-20 λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και βάζουμε τα τσουρέκια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
  5. Τα μυστικά:
  6. Μπορούμε να βάλουμε όποιο μυρωδικό θέλουμε ή μόνο ένα από όλα. Αυτό εξαρτάται από την προτίμηση του καθενός.
  7. Αφού κρυώσουν τα τσουρέκια, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μην ξεραθούν.
  8. Αντί για σουσάμι, μπορούμε να πασπαλίσουμε με φιλέ αμυγδάλου.
  9. Αν θέλουμε, στο δεύτερο φούσκωμα, μπορούμε να βάλουμε τα τσουρέκια σε μακρόστενες φόρμες για κέικ, αφού τα πλέξουμε σε κοτσίδες.
  10. Αν φτιάξουμε μικρότερα τσουρέκια, χωρίσουμε δηλαδή τη ζύμη σε περισσότερα κομμάτια, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τον χρόνο ψησίματος.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών