10'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 12Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Στραγγίζουμε το σιτάρι, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα 2 λίτρα νερό και το σιγοβράζουμε για 45 - 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιτάρι να κρυώσει ελαφρώς μέσα στο νερό του.
- Στραγγίζουμε το σιτάρι και από το νερό που έβρασε κρατάμε 1.600 γρ.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το σιτάρι και το νερό που κρατήσαμε.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, όλα τα ξερά φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και τη φλούδα πορτοκαλιού.
- Βράζουμε ξανά το μείγμα για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ 100 γρ. χλιαρό νερό και τον νισεστέ και τα χτυπάμε καλά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα του νισεστέ στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κομμένο μήλο και αφήνουμε τον ασουρέ να βράσει για 5 - 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και το τουλπάνι με τα γαρίφαλα.
- Σερβίρουμε τον ασουρέ σε μπολάκια και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα, την κανέλα και σπόρια ροδιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.