Τα σαλιγκάρια στην Κρήτη τα λένε κοχλιούς ή χοχλιούς και είναι γνωστό έδεσμα ήδη από τη μινωική εποχή. Αποτελούσε φθηνό φαγητό, που ήταν άμεσα διαθέσιμο, χωρίς τον κόπο του κυνηγιού. Τα μαζεύουν την πρώτη βροχερή μέρα του φθινοπώρου και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχής, επειδή ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που τα σαλιγκάρια ζευγαρώνουν. Ιδανική εποχή για να τα μαζέψουμε είναι επίσης ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Εκτός από τηγανητά και τα ξακουστά μπουμπουριστά (που σημαίνει μπρούμυτα, επειδή μαγειρεύονται με το «κεφάλι» προς τα κάτω), συνηθίζουν να τα μαγειρεύουν γιαχνί με πατάτες ή με ρύζι, στάρι ή ξινόχοντρο. Αν και η διαδικασία καθαρίσματος είναι χρονοβόρα, το μαγείρεμα είναι σύντομο και η νοστιμιά τους θα σας αποζημιώσει.

50' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

*Καθάρισμα σαλιγκαριών: Πλένουμε τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφός τους από τυχόν υπολείμματα. Με τη μύτη του μαχαιριού απομακρύνουμε τη μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί στο άνοιγμά τους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη. Οσα επιπλέουν χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και άρα ακατάλληλα για κατανάλωση. Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό και 150 ml ξίδι. Τα βάζουμε να πάρουν μία βράση, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό. Τα ξαναβάζουμε στη φωτιά μέσα στην κατσαρόλα, με ζεστό νερό που να τα σκεπάζει, και προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλάτι. Μόλις πάρουν μία βράση, τα σουρώνουμε, χωρίς να τα ξεπλύνουμε.

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  2. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε τα σαλιγκάρια.
  3. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες.
  4. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και σείουμε ελαφρώς την κατσαρόλα να τακτοποιηθούν τα λαχανικά και τα σαλιγκάρια.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό, τόσο ώστε ίσα να σκεπάζει τα υλικά.
  6. Κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών