ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοχλιοί λαδεροί και σκορδάτοι, με βλίτα και κολοκυθοανθούςΧοχλιοί λαδεροί και σκορδάτοι, με βλίτα και κολοκυθοανθούς Τα σαλιγκάρια στην Κρήτη τα λένε κοχλιούς ή χοχλιούς και είναι γνωστό έδεσμα ήδη από τη μινωική εποχή. Αποτελούσε φθηνό φαγητό, που ήταν άμεσα διαθέσιμο, χωρίς τον κόπο του κυνηγιού. Τα μαζεύουν την πρώτη βροχερή μέρα του φθινοπώρου και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχής, επειδή ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που τα σαλιγκάρια ζευγαρώνουν. Ιδανική εποχή για να τα μαζέψουμε είναι επίσης ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος.

50' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους χοχλιούς με πατάτες και κολοκύθια, κάνουμε ως εξής: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  2. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε τα σαλιγκάρια.
  3. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες.
  4. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και σείουμε ελαφρώς την κατσαρόλα να τακτοποιηθούν τα λαχανικά και τα σαλιγκάρια.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό, τόσο ώστε ίσα να σκεπάζει τα υλικά.
  6. Κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα.

Μυστικά

*Καθάρισμα σαλιγκαριών: Πλένουμε τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφός τους από τυχόν υπολείμματα. Με τη μύτη του μαχαιριού απομακρύνουμε τη μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί στο άνοιγμά τους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη. Οσα επιπλέουν χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και άρα ακατάλληλα για κατανάλωση. Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό και 150 ml ξίδι. Τα βάζουμε να πάρουν μία βράση, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό. Τα ξαναβάζουμε στη φωτιά μέσα στην κατσαρόλα, με ζεστό νερό που να τα σκεπάζει, και προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλάτι. Μόλις πάρουν μία βράση, τα σουρώνουμε, χωρίς να τα ξεπλύνουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών