ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι με κοφτό μακαρονάκι από το Άγιο ΌροςΧταπόδι με κοφτό μακαρονάκι από το Άγιο Όρος «Θαρρώ πως η αγάπη για τα θαλασσινά, στη δική μου και στις άλλες οικογένειες Μικρασιατών, έχει διττή ερμηνεία. Αφενός είναι η νοστιμιά τους και αφετέρου –το κυριότερο– η ελευθερία τους να αλωνίζουν το Αιγαίο και να πηγαινοέρχονται στα παράλια, κάπως σαν ταχυδρόμοι» γράφει σε από τα πολλά σημειωματάριά της, η Ντίνα Συκουτρή, της ομώνυμης συριανής λουκουμοποιίας. Εκείνη μας έφτιαξε τούτο το φαγητό με το χταπόδι που… περίσσεψε από τον περίφημο λολό, το σακουλάκι με το μελάνι του χταποδιού, μια ιωδιούχο λιχουδιά που δεν θέλει πολύ ώρα μαγείρεμα κι είναι ακόμη νοστιμότερη την επόμενη μέρα.

Χταπόδι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκιΧταπόδι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι

 

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χταπόδι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι, ξεκινάμε βάζοντας το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζί με τα 2 φύλλα δάφνης και το ξίδι και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να υπερκαλύψει το χταπόδι κατά 2 εκ.
  2. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αλλά να κρατάει ελαφρά στο δόντι.
  3. Αποσύρουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και φυλάσσουμε το χταποδόζουμο. Σε επιφάνεια κοπής κόβουμε τα πλοκάμια σε μέτρια κομμάτια.
  4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα.
  5. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το κρασί και βράζουμε 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε και το χταπόδι και βράζουμε για 10 λεπτά.
  6. Ύστερα ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μακαρονάκι και ανακατεύουμε για να μην πιάσει στον πυθμένα της κατσαρόλας.
  7. Προσθέτουμε 2 φλιτζ. τσαγιού χταποδόζουμο και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει και το μακαρονάκι. Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ζεστό χταποδόζουμο ή λίγο βραστό νερό, αν σωθεί πριν γίνουν τα ζυμαρικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο κατά βούληση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών