το κρασι

To κρασί που θα βάλουμε και στην κατσαρόλα και στο ποτήρι μας ας είναι ένα Αγιωργίτικο (!) Η συνταγή είναι του σεφ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΙΑΦΑΚΑ.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 50' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι με το ξίδι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να βάλουμε άλλα υγρά (το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του) για 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει. Το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Αδειάζουμε το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα σε ένα μπολ, καθαρίζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά μαζί με το λάδι, το χταπόδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη δάφνη και τα μπαχαρικά. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο (αλάτι με προσοχή, γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό), το θυμάρι, το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη και τόσο ζεστό νερό ώστε ίσα ίσα να καλύψει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
  2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών