Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα σκεύη και εργαλεία:
5'
προετοιμασία
20' παρασκευή
Σύνολο: 25'
Υλικά
Μερίδες: 2Για την κρέμα
Διαδικασία
- Για το croque madame θα ξεκινήσουμε ψήνοντας το ψωμί.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού -από τη μία μεριά μόνο- με 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο. Τις τοποθετούμε στο τηγάνι με τη βουτυρωμένη όψη προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής.
Κρέμα
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε άλλη 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο. Μόλις λιώσει και κάψει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα το πολύ για ένα λεπτό, μέχρι να ψηθεί καλά και να χρυσίσει. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ⅓ της γραβιέρας ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο.
Συναρμολόγηση
- Πάνω στις δύο φέτες ψωμιού απλώνουμε τη μισή κρέμα. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητας γραβιέρας που έχει απομείνει και από πάνω βάζουμε δύο φέτες ζαμπόν.
- Αλείφουμε τις υπόλοιπες δύο φέτες ψωμιού (από την πλευρά που δεν τις βουτυρώσαμε) με τη μουστάρδα και κλείνουμε με αυτές τα σάντουιτς (με τη μουστάρδα προς τα κάτω).
- Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω στα δύο σάντουιτς και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
- Τοποθετούμε τα σάντουιτς στο γκριλ του φούρνου μέχρι να λιώσει το τυρί, για περίπου 5 λεπτά.
- Τηγανίζουμε τα αυγά σε αντικολλητικό τηγάνι με τη 1 κουταλιά βουτύρου που έχει απομείνει, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες αλλά ο κρόκος να παραμείνει ρευστός.
- Με μια σπάτουλα σιλικόνης μεταφέρουμε τα αυγά προσεκτικά πάνω στα σάντουιτς, ένα στο καθένα. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τα croque madame πασπαλίζοντας με το σχοινόπρασο ή τις φύτρες φασολιού.