30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Τεμάχια: 10-12Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε ελιόπιτες, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ξίδι και σταδιακά τον χυμό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και λεία ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Γέμιση
- Για τη γέμιση των ελιόπιτων, ζεσταίνουμε, σε ένα μεγάλο τηγάνι, το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Πίτες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Έπειτα, λαδώνουμε ελαφρώς τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε ορθογώνιο φύλλο διαστάσεων περίπου 20 x 30 εκ.
- Απλώνουμε σε όλο το φύλλο, αποφεύγοντας τις άκρες, 2-3 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση.
- Τυλίγουμε σε ρολό από τη μακριά πλευρά του φύλλου και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
- Βάζουμε τις ελιόπιτες στο ταψί, τις λαδώνουμε ελαφρά και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε τις ελιόπιτες για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.