30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Τεμάχια: 10Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε ελιόπιτες, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ξίδι και σταδιακά τον χυμό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και λεία ζύμη.
- Όταν τα υλικά ενωθούν κι αρχίζει να σχηματίζεται ένα συμπαγές ζυμάρι, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Γέμιση
- Για τη γέμιση των ελιόπιτων, ζεσταίνουμε, σε ένα μεγάλο τηγάνι, το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τις ελιές, το δυόσμο και το ξύσμα πορτοκαλιού (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε καλά.
Ελιόπιτες
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ισομεγέθη κομμάτια.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο διαστάσεων 20x30 εκ. περίπου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Απλώνουμε από λίγη γέμιση σε όλη την επιφάνεια κάθε φύλλου (εκτός από τις άκρες) και τυλίγουμε σε ρολό.
- Βάζουμε τα ρολά σε λαδωμένο ταψί και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι ελιόπιτες.
Μυστικά
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ζύμη, θα πάρουμε έτοιμη ζύμη κουρού - θα χρειαστούμε 3 πακέτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.