20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για το αλλιώτικο παστίτσιο, ζεσταίνουμε, σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
  2. Μόλις μαλακώσουν και γίνουν διάφανα, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 1 λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώστε να «σπάσει» σε μικρά κομμάτια και να γίνει σπυρωτός.
  4. Τον σοτάρουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πιει τα υγρά του.
  5. Τότε, ρίχνουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την πάπρικα, τη ρίγανη, το ξυλάκι κανέλας, 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.
  6. Όταν είναι έτοιμος, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και προσθέτουμε το μαϊντανό.
  7. Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το κριθαράκι, το βράζουμε μέχρι να γίνει αλ ντέντε (να «κρατάει» δηλαδή στο δόντι), και μετά το στραγγίζουμε.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  9. Λαδώνουμε ένα πυρέξ, απλώνουμε μέσα το κριθαράκι και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα τυριού.
  10. Ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με πιπέρι και από πάνω απλώνουμε τον κιμά.
  11. Με μια σπάτουλα τον ισιώνουμε για να έχει το ίδιο πάχος παντού.
  12. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί, ανακατεύουμε και περιχύνουμε το φαγητό.
  13. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  14. Αφήνουμε, το αλλιώτικο παστίτσιο, μέσα στο φούρνο να σταθεί για περίπου 20 λεπτά και σερβίρουμε σε κομμάτια.

Μυστικά

Συνοδεύουμε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα.

Ένα ωραίο κόκκινο κρασί, ένα Syrah ή ένα ωραίο ροζέ από Grenache rouge.

Συνταγές με Αυγά

Συνταγές με Κριθαράκι

Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών