ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣιρόπι φράουλας για το παγωτό ή το γιαούρτιΣιρόπι φράουλας για το παγωτό ή το γιαούρτιΚάποια στιγμή η Νένα Ισμυρνόγλου μάς έφερε να δοκιμάσουμε μια έξοχη λεμονάδα με μέλι. Της ζητήσαμε τη συνταγή για το σιρόπι λεμονιού – σε μεγαλύτερη ποσότητα για να έχουμε για… ώρα ανάγκης. Και έκτοτε το έχουμε χρησιμοποιήσει με έναν σωρό τρόπους. Στο γιαούρτι, σε βινεγκρέτ, σε σάλτσες για κρεατικά.

10' προετοιμασία
8' βράσιμο
Σύνολο: 18'

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 250 ml

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το σιρόπι λεμονιού με μέλι, βάζουμε το ξύσμα σε ένα σουρωτηράκι του τσαγιού και το βυθίζουμε για 1-2 δευτερόλεπτα σε ένα μπρίκι με νερό που κοχλάζει.
  2. Το βγάζουμε, το βουτάμε αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για 10 δευτερόλεπτα, το βγάζουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά (η διαδικασία αυτή βοηθά ώστε να ξεπικρίσει το ξύσμα, αλλά και να διατηρήσει φρέσκια τη λεμονάτη ευωδιά του). Ρίχνουμε το ξύσμα στον χυμό λεμονιού.
  3. Μεταφέρουμε τον χυμό με το ξύσμα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο σε κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό.
  4. Προσθέτουμε το μέλι (ή τη ζάχαρη) και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι το μέλι να διαλυθεί (ή η ζάχαρη να λιώσει), να ενωθεί με το υπόλοιπο υγρό και το όλο μείγμα να ζεσταθεί και να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου.
  6. Αδειάζουμε το σιρόπι λεμονιού με μέλι σε ένα μικρό γυάλινο μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 μήνες.

Προτάσεις σερβιρίσματος

  1. Το αραιώνουμε με νερό, κατά προτίμηση ανθρακούχο (αναλογία 1 μέρος σιρόπι με 3 μέρη νερό), για μια δροσιστική λεμονάδα, στην οποία, αν θέλουμε, προσθέτουμε και παγάκια.
  2. Περιχύνουμε γιαούρτι της αρεσκείας μας και σερβίρουμε με σταφίδες και φέτες αχλαδιού.
  3. Προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα στο απλό λαδολέμονο ή στη βινεγκρέτ, σε πράσινες ή βραστές σαλάτες.
  4. Το ανακατεύουμε με λίγη μουστάρδα και φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο, και αλείφουμε ψητό χοιρινό λίγα λεπτά πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.

Μυστικά

Προτάσεις σερβιρίσματος

  • Το αραιώνουμε με νερό, κατά προτίμηση ανθρακούχο (αναλογία 1 μέρος σιρόπι με 3 μέρη νερό), για μια δροσιστική λεμονάδα, στην οποία, αν θέλουμε, προσθέτουμε και παγάκια.
  • Περιχύνουμε γιαούρτι της αρεσκείας μας και σερβίρουμε με σταφίδες και φέτες αχλαδιού.
  • Προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα στο απλό λαδολέμονο ή στη βινεγκρέτ, σε πράσινες ή βραστές σαλάτες.
  • Το ανακατεύουμε με λίγη μουστάρδα και φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο, και αλείφουμε ψητό χοιρινό λίγα λεπτά πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών