ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασιλόπιτα κέικ με ξερά φρούτα και καρπούςΒασιλόπιτα κέικ με ξερά φρούτα και καρπούς
50' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
40' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 14 - 16

Διαδικασία

  1. Για την πολίτικη βασιλόπιτα, βάζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ και ρίχνουμε 1/2 κούπα από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  2. Προσθέτουμε 2 κουταλιές από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 20 λεπτά. Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.
  3. Ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα, και ρίχνουμε ένα-ένα τα 5 αυγά. Χτυπάμε για 6-8 λεπτά μέχρι το μείγμα της βασιλόπιτας να αφρατέψει.
  4. Στο μεταξύ, τρίβουμε το πορτοκάλι στον τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα. Μόλις φουσκώσει η μαγιά, τη ρίχνουμε στο μίξερ.
  5. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαστίχα.
  6. Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολ τον κρόκο με το νερό για το άλειμμα. Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα ταψί 34 εκ. και αλευρώνουμε.
  7. Αδειάζουμε τη ζύμη της βασιλόπιτας στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  8. Αλείφουμε την επιφάνειά της με τον διαλυμένο κρόκο, σκορπίζουμε τα κομμένα αμύγδαλα.
  9. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε την βασιλόπιτα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C, στον αέρα. Ψήνουμε την πολίτικη βασιλόπιτα για 1 ώρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών