30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 14 - 15

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ και ρίχνουμε 1/2 κούπα από το χλιαρό γάλα.
  2. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  3. Προσθέτουμε 2 κουταλιές από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 20 λεπτά.
  4. Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.
  5. Ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα, και ρίχνουμε ένα-ένα τα 5 αυγά.
  6. Χτυπάμε για 6-8 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
  7. Στο μεταξύ, τρίβουμε το πορτοκάλι στον τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα.
  8. Μόλις φουσκώσει η μαγιά, τη ρίχνουμε στο μίξερ.
  9. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαστίχα.
  10. Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολ τον κρόκο με το νερό για το άλειμμα.
  11. Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα ταψί 34 εκ.
  12. και το αλευρώνουμε.
  13. Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  14. Αλείφουμε την επιφάνειά της με τον διαλυμένο κρόκο.
  15. Σκορπίζουμε τα κομμένα αμύγδαλα.
  16. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά.
  17. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C, στον αέρα.
  18. Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών