50'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
40'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Κομμάτια: 14 - 16Διαδικασία
- Για την πολίτικη βασιλόπιτα, βάζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ και ρίχνουμε 1/2 κούπα από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε 2 κουταλιές από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 20 λεπτά. Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.
- Ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα, και ρίχνουμε ένα-ένα τα 5 αυγά. Χτυπάμε για 6-8 λεπτά μέχρι το μείγμα της βασιλόπιτας να αφρατέψει.
- Στο μεταξύ, τρίβουμε το πορτοκάλι στον τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα. Μόλις φουσκώσει η μαγιά, τη ρίχνουμε στο μίξερ.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαστίχα.
- Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολ τον κρόκο με το νερό για το άλειμμα. Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα ταψί 34 εκ. και αλευρώνουμε.
- Αδειάζουμε τη ζύμη της βασιλόπιτας στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Αλείφουμε την επιφάνειά της με τον διαλυμένο κρόκο, σκορπίζουμε τα κομμένα αμύγδαλα.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε την βασιλόπιτα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C, στον αέρα. Ψήνουμε την πολίτικη βασιλόπιτα για 1 ώρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11.