Τα φασόλια all’uccelletto (Fagioli all’uccelletto) είναι ένα χορτοφαγικό πιάτο που συνοδεύει συνήθως κρέας, τυπικό στην περιοχή της Τοσκάνης. «Uccelletto» σημαίνει «μικρό πουλάκι» και η προέλευση του ονόματος δεν είναι ξεκάθαρη, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση μυρωδικών όπως το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, που στην παράδοση της Τοσκάνης χρησιμοποιούνται επίσης σε συνταγές με κυνήγι, όπως μικρά πουλιά. Η Δωροθέα το σερβίρει με φρυγανισμένο ψωμί, καρυκευμένο με λίγο σκόρδο και λάδι, ως ορεκτικό. Θυμίζει κάπως τη δική μας φασολάδα, αλλά είναι πιο απλό πιάτο, με μια δεμένη σάλτσα και όχι σουπέ, και η προσθήκη του φασκόμηλου κάνει τη γεύση του πολύ ξεχωριστή. Τα φασόλια cannellini θεωρούνται ιδανικά γι’ αυτή τη συνταγή κι επίσης σε κάποιες περιοχές της Ίταλίας το φτιάχνουν και με φασόλια borlotti, monachini ή schiaccioni. Ίταλικά φασόλια, κυρίως κανελίνι και μπορλότι, βρίσκουμε σε ντελί και καλά παντοπωλεία, αλλά, αν δεν βρούμε, η εξαίσια ελληνική εναλλακτική τους είναι τα φασόλια βανίλιες Φενεού ΠΟΠ ή άλλα ψιλά φασόλια της χώρας μας.
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα φασόλια κοκκινιστά με μυρωδικά, στραγγίζουμε τα φασόλια που τα μουλιάζουμε αποβραδίς και τα βράζουμε με μπόλικο νερό, σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
- Τα στραγγίζουμε και κρατάμε κατά μέρος 100 ml από το νερό όπου τα βράσαμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Προσθέτουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε απαλά και σοτάρουμε για 1 λεπτό, να λαδωθούν. Ρίχνουμε την πασάτα, το νερό που κρατήσαμε στην άκρη και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια, αλλά να μη λιώσουν, και να σχηματιστεί μια δεμένη σάλτσα.
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μαυροδάφνη δεξαμενής.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.