Τα φασόλια all’uccelletto (Fagioli all’uccelletto) είναι ένα χορτοφαγικό πιάτο που συνοδεύει συνήθως κρέας, τυπικό στην περιοχή της Τοσκάνης. «Uccelletto» σημαίνει «μικρό πουλάκι» και η προέλευση του ονόματος δεν είναι ξεκάθαρη, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση μυρωδικών όπως το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, που στην παράδοση της Τοσκάνης χρησιμοποιούνται επίσης σε συνταγές με κυνήγι, όπως μικρά πουλιά. Η Δωροθέα το σερβίρει με φρυγανισμένο ψωμί, καρυκευμένο με λίγο σκόρδο και λάδι, ως ορεκτικό. Θυμίζει κάπως τη δική μας φασολάδα, αλλά είναι πιο απλό πιάτο, με μια δεμένη σάλτσα και όχι σουπέ, και η προσθήκη του φασκόμηλου κάνει τη γεύση του πολύ ξεχωριστή. Τα φασόλια cannellini θεωρούνται ιδανικά γι’ αυτή τη συνταγή κι επίσης σε κάποιες περιοχές της Ίταλίας το φτιάχνουν και με φασόλια borlotti, monachini ή schiaccioni. Ίταλικά φασόλια, κυρίως κανελίνι και μπορλότι, βρίσκουμε σε ντελί και καλά παντοπωλεία, αλλά, αν δεν βρούμε, η εξαίσια ελληνική εναλλακτική τους είναι τα φασόλια βανίλιες Φενεού ΠΟΠ ή άλλα ψιλά φασόλια της χώρας μας.
