Fideuà ονομάζεται η παέγια που μαγειρεύεται με λεπτά μακαρόνια, όπως ο φιδές, και συνηθίζεται στην επαρχία της Βαλένθια. Ο σεφ μάς έδωσε μια συνταγή αρκετά κοντά στην παραδοσιακή, η οποία απαιτεί γαρίδες, ντομάτες και καυτερή πιπεριά.
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τον ζωμό
Διαδικασία
Ζωμός
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα.
- Σουρώνουμε.
- Για το φαγητό θα χρειαστούμε 1 λίτρο ζωμό, τον οποίο διατηρούμε ζεστό.
Φιδές
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ειδικό για παέγια (paellera) ή σε άλλο μεγάλο τηγάνι ή σε μια πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες, μικρές και μεγάλες, για 2-3 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε πιατέλα.
- Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το τσίλι και τον φιδέ και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι όλο το ζυμαρικό να γυαλίζει από το λάδι.
- Προσθέτουμε τον ζωμό, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα μύδια, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.
- Όσα μύδια παραμείνουν κλειστά τα πετάμε.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
- Σερβίρουμε αμέσως.