Ο σεφ έφερε πεσκέσι στους ανθρώπους του μαγειρείου την καταπληκτική φορμαέλα Αροανίας που παράγουν οι κτηνοτρόφοι γονείς του. Δεν θυμίζει τη φορμαέλα Παρνασσού, είναι ένα εκπληκτικό αιγοπρόβειο, ορεινό τυρί ωρίμασης, που αδίκως δεν το βλέπουμε σε ντελί και τυροπωλεία. Το αντικαθιστούμε με άλλο, κίτρινο τυρί ωρίμασης π.χ. μια ωραία πελοποννησιακή γραβιέρα ή ένα παλαιωμένο κασέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίτα με ανθότυρο, ψητά κυδώνια και ρόδιΠίτα με ανθότυρο, κυδώνια και ρόδια
20' προετοιμασία
1 ώρα και 2' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 22'

Υλικά

Μερίδες: 5-6

Για τα ψητά κυδώνια

Για το «σαγανάκι»

Διαδικασία

Ψητά κυδώνια

  1. Για να φτιάξουμε φορμαέλα «σαγανάκι» με ψητά κυδώνια και πευκόμελο, αρχικά πλένουμε τα κυδώνια χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε.
  2. Στη συνέχεια, τα σκουπίζουμε, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τους σκληρούς πυρή- νες με τα κουκούτσια.
  3. Τα βάζουμε ανά δύο μισά σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  4. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το αλάτι και βάζουμε στο καθένα από 1 κλωνάρι θυμάρι.
  5. Κλείνουμε τα αλουμινόχαρτα σε σφιχτά πακέτα.
  6. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για 1 ώρα.

«Σαγανάκι»

  1. Κόβουμε το τυρί σε 5 ίσα κομμάτια.
  2. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
  3. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σε ένα δεύτερο μπολ.
  4. Σε ένα τρίτο μπολ βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά.
  5. Σε μέτρια, βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  6. Περνάμε τα κομμάτια του τυριού πρώτα από το αλεύρι, στη συνέχεια από το αυγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά.
  7. Τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μια λεπτή χρυσαφένια κρούστα.
  8. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σερβίρισμα

  1. Ξετυλίγουμε τα ψημένα κυδώνια.
  2. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  3. Τις στρώνουμε ακτινωτά σε μια πιατέλα ή σε ένα σαγανάκι.
  4. Πάνω τους ακουμπάμε προσεκτικά το τηγανητό τυρί.
  5. Πασπαλίζουμε με θυμάρι, ραντίζουμε με πευκόμελο και σερβίρουμε τα «σαγανάκι» φορμαέλα με ψητά κυδώνια και πευκόμελο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών