20'
προετοιμασία
1 ώρα και 2' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 22'
Υλικά
Μερίδες: 5-6
Για τα ψητά κυδώνια
Για το «σαγανάκι»
Διαδικασία
Ψητά κυδώνια
- Για να φτιάξουμε φορμαέλα «σαγανάκι» με ψητά κυδώνια και πευκόμελο, αρχικά πλένουμε τα κυδώνια χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε.
- Στη συνέχεια, τα σκουπίζουμε, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τους σκληρούς πυρή- νες με τα κουκούτσια.
- Τα βάζουμε ανά δύο μισά σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
- Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το αλάτι και βάζουμε στο καθένα από 1 κλωνάρι θυμάρι.
- Κλείνουμε τα αλουμινόχαρτα σε σφιχτά πακέτα.
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για 1 ώρα.
«Σαγανάκι»
- Κόβουμε το τυρί σε 5 ίσα κομμάτια.
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
- Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σε ένα δεύτερο μπολ.
- Σε ένα τρίτο μπολ βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά.
- Σε μέτρια, βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
- Περνάμε τα κομμάτια του τυριού πρώτα από το αλεύρι, στη συνέχεια από το αυγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά.
- Τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μια λεπτή χρυσαφένια κρούστα.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρισμα
- Ξετυλίγουμε τα ψημένα κυδώνια.
- Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Τις στρώνουμε ακτινωτά σε μια πιατέλα ή σε ένα σαγανάκι.
- Πάνω τους ακουμπάμε προσεκτικά το τηγανητό τυρί.
- Πασπαλίζουμε με θυμάρι, ραντίζουμε με πευκόμελο και σερβίρουμε τα «σαγανάκι» φορμαέλα με ψητά κυδώνια και πευκόμελο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.