Πίτα αρτύσιμη, που συνηθίζεται στα Μεσόγεια τις Απόκριες, κυρίως την εβδομάδα της Τυρινής. Την ετοιμάζουμε «καταχρηστικά» και το Πάσχα, ως γλυκό κέρασμα στο λαμπριάτικο τραπέζι, αλλά και όλο τον χρόνο καθότι εξαιρετική. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από την Κερατέα, έτσι όπως την έμαθε η κυρία Τούλα Κατσίκη από την πεθερά της. Φτιάχνεται και χωρίς προσθήκη αυγών και τότε η κρέμα είναι πιο τρεμουλιαστή και μαλακή. Με τα αυγά είναι σφιχτότερη και πιο νόστιμη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλατόπιτα ΤυρνάβουΓαλατόπιτα Τυρνάβου

1 ώρα προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: Το μεγάλο ταψί του φούρνου

Για τα φύλλα

Για την κρέμα

Για την κρούστα

Διαδικασία

Κρέμα

  1. Βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το γάλα να ζεσταθεί καλά, να αρχίζει να βγάζει ατμό, αλλά να μην κάψει.
  2. Ρίχνουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι.
  3. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα, μέχρι να δέσει σε μια πυκνή κρέμα που να αρχίσει να κοχλάζει και να βγάζει σε αραιά χρονικά διαστήματα μεγάλες φουσκάλες.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας με το σύρμα έντονα και γρήγορα μετά από κάθε προσθήκη.
  6. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για 5-10 λεπτά.

Φύλλο

  1. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από του ταψιού, ώστε να εξέχει από τα τοιχώματα.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  2. Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα το ταψί και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και φροντίζοντας οι άκρες του να εξέχουν από το ταψί. Αλείφουμε και το φύλλο με μπόλικο βούτυρο.
  3. Αδειάζουμε την κρέμα στο φύλλο και ισιώνουμε την επιφάνεια ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.
  4. Κόβουμε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν και το γυρίζουμε προς την κρέμα, φτιάχνοντας ένα λεπτό στεφάνι περιμετρικά.

Κρούστα

  1. Πασπαλίζουμε την κρέμα με τη ζάχαρη και την κανέλα και φουρνίζουμε.
  2. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να σφίξει η κρέμα, να ροδίσει το φύλλο και να σχηματιστεί μια ωραία, ρόδινη κρούστα

Με τη γλυκιά γαλατόπιτα ανοίγουμε γλυκά, δροσερά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: Μοσχάτα από Σάμο και Λήμνο, αλλά και το θαυμάσιο Μοσχάτο Ρίου Πατρών, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Αθήρι και Αηδάνι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών