10' προετοιμασία
1 ώρα και 10' παρασκευή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί διαμέτρου 24-26 εκ.

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα.
  2. Στο μεταξύ, χτυπάμε με το σύρμα ή στο μίξερ τη ζάχαρη (150 γρ.) με 2 από τα αυγά και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αναμειχθούν.
  4. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  7. Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί και απλώνουμε τα φύλλα κρούστας, το ένα πάνω από το άλλο (λαδώνοντας καλά το καθένα ξεχωριστά), έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν.
  8. Το τελευταίο φύλλο το πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη.
  9. Αδειάζουμε την κρέμα από πάνω, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα.
  10. Xτυπάμε το 1 αυγό και ραντίζουμε την επιφάνεια της κρέμας. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η γαλατόπιτα στην επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών