ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταποδοκεφτέδες με κρεμμυδάκια, μαϊντανό και μάραθοΧταποδοκεφτέδες με κρεμμυδάκια, μαϊντανό και μάραθο Για να νοστιµίσουν τα φαγητά, οι μοναχοί χρησιµοποιούν άφθονα µυρωδικά και µπαχαρικά, κάτι που δεν συναντάµε, τουλάχιστον όχι σε αυτόν το βαθµό, σε αρκετές από τις τοπικές κουζίνες µας: «Δεν υπάρχει συνταγή στο Άγιον Όρος που να µην έχει µάλαθρο, µαϊντανό, δυόσµο, κοκκινοπίπερο, κανέλα, µπαχάρι ή κύµινο», επισηµαίνει ο μοναχός Γεώργιος, µάγειρας στην Αθωνιάδα, το εκκλησιαστικό λύκειο που βρίσκεται κοντά στις Καρυές, ο οποίος μας έδωσε αυτή την συνταγή.

20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Διαδικασία

  1. Πλένουμε τις γαρίδες και τις ζεματίζουμε σε 2 λίτρα νερό για 3 - 4 λεπτά.
  2. Τις στραγγίζουμε κρατώντας το γαριδόζουμο.
  3. Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και, αν είναι μεγάλες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  4. Βάζουμε το γαριδόζουμο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Τρίβουμε το καρότο και το κρεμμύδι κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα.
  6. Προσθέτουμε το λάδι και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι, τις γαρίδες και αλάτι και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το ρύζι και να πήξει κάπως η σούπα.
  8. Οι γαρίδες θα είναι παραβρασμένες, αλλά δεν μας πειράζει, καθότι θα έχουν δώσει όλη τη γεύση τους στη σούπα.
  9. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον άνηθο. Δοκιμάζουμε το αλάτι. Η σούπα, όσο μένει, πήζει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών