
15'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: για 5 - 6 άτομαΔιαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και από πάνω βάζουμε το χταπόδι με την κουκούλα προς τα κάτω. Δεν βάζουμε νερό (το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του υγρά).
- Σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει (χωρίς να γίνει σαν σχοινί). Αν μείνει ζουμί από το χταπόδι, το κρατάμε για άλλο μαγείρεμα (π.χ. χταποδόρυζο).
- Βγάζουμε το χταπόδι, πετάμε τα κρεμμύδια, το κόβουμε σε κομμάτια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βάζουμε σε δόσεις το χταπόδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα μυρωδικά στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουν πολτός.
- Πιπερώνουμε και προσθέτουμε το παξιμάδι ή τη φρυγανιά.
- Ζυμώνουμε καλά - πρέπει το μείγμα να γίνει σφιχτό και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι.
- Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.
- Πλάθουμε κεφτέδες μικρούς και τους αλευρώνουμε.
- Τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει (2 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους) και τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν.
- Τους βγάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.