1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: 10

Διαδικασία

  1. Για τα γεμιστά, τουρλού και μισά μισά, πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά που θα γεμίσουμε.
  2. Κόβουμε τα «καπάκια» τους με ένα μαχαίρι (τα αφήνουμε στην άκρη) και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα τους, την οποία κρατάμε σε διαφορετικό μπολ ανά είδος λαχανικού.
  3. Αλατίζουμε ελαφρά τις κούπες των λαχανικών και τις αφήνουμε στην άκρη, με το άνοιγμα προς τα πάνω (θέλουμε να κρατήσουμε τα νόστιμα υγρά που θα βγάλουν).
  4. Πολτοποιούμε την ψίχα της ντομάτας (μαζί με το ζουμί της) στον πολυκόφτη.
  5. Την ψίχα από τα υπόλοιπα λαχανικά (ακόμη και τις λευκές μεμβράνες από τις πιπεριές) την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.
  6. Ρίχνουμε όλες τις ψίχες, μαζί και τον πολτό από τις ντομάτες, σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το μετρημένο ελαιόλαδο, το ρύζι, το 1 κρεμμύδι, το σκόρδο, ελάχιστη ζάχαρη, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  7. Τακτοποιούμε τις κούπες σε ένα μέτριο ταψί που να τις χωράει, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσά τους για τις πατάτες.
  8. Γεμίζουμε τα μισά λαχανικά με τη μισή γέμιση μέχρι τη μέση.
  9. Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει, ρίχνουμε τον κιμά και το δεύτερο κρεμμύδι.
  10. Σοτάρουμε ανακατεύοντας και κομματιάζοντας ασταμάτητα τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  11. Προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  12. Αδειάζουμε το μείγμα του κιμά στο μπολ με την υπόλοιπη γέμιση.
  13. Ανακατεύουμε καλά.
  14. Γεμίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά με αυτό το μείγμα, μέχρι τη μέση. Αν περισσέψει γέμιση, την αφήνουμε στην άκρη.
  15. Σκεπάζουμε όλα τα γεμιστά με τα καπάκια τους και καρφώνουμε από μία οδοντογλυφίδα σε όσα έχουν κιμά.
  16. Ανάμεσα στα γεμιστά τακτοποιούμε τις πατάτες.
  17. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
  18. Με ένα κουτάλι ραντίζουμε τα γεμιστά με το ζουμί που έχει μείνει στο μπολ με τη γέμιση.
  19. Αν δεν είναι αρκετό, ρίχνουμε στο ταψί 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό.
  20. Αν έχει μείνει και γέμιση, την αδειάζουμε με κουτάλι ανάμεσα στα γεμιστά.
  21. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα, και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  22. Αν δούμε ότι τα καπάκια «αρπάζουν», σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
  23. Αν στεγνώσει το φαγητό πριν γίνει, ρίχνουμε στο ταψί λίγο νερό.
  24. Σερβίρουμε, τα γεμιστά, τουρλού και μισά μισά, χλιαρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

Συνταγές με Κιμάς

Συνταγές με Λαχανικά

Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Συνταγές με Ντομάτα

Συνταγές με Πιπεριές

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών