Η κ. Τέτα Πουλιοπούλου, από το εστιατόριο Ντολτσό, μαγειρεύει εξαιρετικά. Μας ετοίμασε γίγαντες με χοιρινό – αν θέλετε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λουκάνικο ή να μαγειρέψετε τα όσπρια χωρίς κρέας.
15'
προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζουμε τους γίγαντες σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τους στραγγίζουμε.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το λάδι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά τα κομμάτια χοιρινού για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στην (άδεια) κατσαρόλα στην οποία βράσαμε τα όσπρια ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα, τη δάφνη, τα καρότα, την πιπεριά, τα μπαχαρικά και περίπου 1.200 ml νερό.
- Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά και αφήνουμε το όλον να πάρει 1 - 2 βράσεις, περίπου 5 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Ρίχνουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα και το χοιρινό, ανακατεύουμε και ψήνουμε (χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες και το κρέας.
- Κόβουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια και σερβίρουμε με τους γίγαντες.