Η κ. Τέτα Πουλιοπούλου, από το εστιατόριο Ντολτσό, μαγειρεύει εξαιρετικά. Μας ετοίμασε γίγαντες με χοιρινό – αν θέλετε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λουκάνικο ή να μαγειρέψετε τα όσπρια χωρίς κρέας.

15' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζουμε τους γίγαντες σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τους στραγγίζουμε. 
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το λάδι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά τα κομμάτια χοιρινού για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  3. Τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στην (άδεια) κατσαρόλα στην οποία βράσαμε τα όσπρια ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
  5. Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα, τη δάφνη, τα καρότα, την πιπεριά, τα μπαχαρικά και περίπου 1.200 ml νερό.
  6. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά και αφήνουμε το όλον να πάρει 1 - 2 βράσεις, περίπου 5 λεπτά.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. 
  8. Ρίχνουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί.
  9. Προσθέτουμε τη σάλτσα και το χοιρινό, ανακατεύουμε και ψήνουμε (χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες και το κρέας.
  10. Κόβουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια και σερβίρουμε με τους γίγαντες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών