10'
προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
10'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αρνάκι για περίπου 8 - 10 λεπτά, γυρίζοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Αδειάζουμε το αρνάκι με το λάδι του σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά, με ένα σύρμα, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί ο πελτές στο υγρό.
- Ρίχνουμε το υγρό στο σκεύος με το αρνάκι, πασπαλίζουμε με το μπαχάρι, ρίχνουμε και τα γαρίφαλα και ψήνουμε στο φούρνο, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί, για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Τότε με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τα γαρίφαλα που θα επιπλέουν στο υγρό και τα πετάμε.
- Τότε, προσθέτουμε, προσεκτικά για να μην καούμε, το κριθαράκι, ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά και να γίνει.
- Αν θέλουμε το κριθαράκι πιο μελωμένο, τότε το αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 10 λεπτά περίπου, προσθέτοντας όμως και λίγο (περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού) ζεστό νερό.
- Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αφήνουμε το γιουβέτσι περίπου 10 λεπτά, να «σταθεί» και να κρυώσει λίγο.
- Μοιράζουμε το γιουβέτσι στα πιάτα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.
- Συνοδεύουμε το γιουβέτσι με πράσινη σαλάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 70.