ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚριθαράκι με γαρίδες, λουκάνικα και σάλτσα μουστάρδαςΚριθαράκι με γαρίδες, λουκάνικα και σάλτσα μουστάρδας
10' προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
10' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αρνάκι για περίπου 8 - 10 λεπτά, γυρίζοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Αδειάζουμε το αρνάκι με το λάδι του σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα.
  4. Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά, με ένα σύρμα, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί ο πελτές στο υγρό.
  5. Ρίχνουμε το υγρό στο σκεύος με το αρνάκι, πασπαλίζουμε με το μπαχάρι, ρίχνουμε και τα γαρίφαλα και ψήνουμε στο φούρνο, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί, για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  6. Τότε με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τα γαρίφαλα που θα επιπλέουν στο υγρό και τα πετάμε.
  7. Τότε, προσθέτουμε, προσεκτικά για να μην καούμε, το κριθαράκι, ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά και να γίνει.
  8. Αν θέλουμε το κριθαράκι πιο μελωμένο, τότε το αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 10 λεπτά περίπου, προσθέτοντας όμως και λίγο (περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού) ζεστό νερό.
  9. Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αφήνουμε το γιουβέτσι περίπου 10 λεπτά, να «σταθεί» και να κρυώσει λίγο.
  10. Μοιράζουμε το γιουβέτσι στα πιάτα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.
  11. Συνοδεύουμε το γιουβέτσι με πράσινη σαλάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 70.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών