40'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Κομμάτια: 12Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το γλυκό Κοπεγχάγη, χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει.
- Προσθέτουμε το εκχύλισμα πικραμυγδάλου και το κονιάκ και σταματάμε το μίξερ.
- Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το μπέικιν πάουντερ και την αμυγδαλόψιχα.
- Προσθέτουμε το μείγμα του αμυγδάλου στο μείγμα του μίξερ και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί.
- Στρώνουμε 7 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα προς ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.
- Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, βουτυρώνοντας καλά τις άκρες τους.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρώνοντάς πάλι ένα προς ένα και κόβοντας ό,τι εξέχει.
- Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια και το ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα.
Σιρόπι
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού και τα βράζουμε για 5 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα πάρει βράση το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Μόλις βγάλουμε το γλυκό Κοπεγχάγη από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.