20'
προετοιμασία
30' βράσιμο
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: Για 1-2 μέτρια βάζαΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε το γλυκό κουταλιού καρπούζι , παίρνουμε τις φλούδες από το καρπούζι και αφαιρούμε την εξωτερική πράσινη φλούδα, έτσι ώστε να μείνει το άσπρο μέρος του φλοιού, το οποίο κόβουμε σε μπαστουνάκια. Τα ζυγίζουμε – θέλουμε 1 κιλό.
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν.
- Τα στραγγίζουμε σε τρυπητό και έπειτα τα απλώνουμε σε πετσέτα κουζίνας, ώστε να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι και τη ζάχαρη να βράσουν για περίπου 6 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός), μέχρι να δέσει πολύ καλά το σιρόπι.
- Ξαφρίζουμε με κουτάλα μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός.
- Προσθέτουμε το καρπούζι και το αφήνουμε να πάρει δύο-τρεις βράσεις, μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο και να δέσει το σιρόπι.
- Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
- Αφήνουμε το γλυκό κουταλιού καρπούζι να κρυώσει και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Μυστικά
Στο γλυκό καρπούζι κάποιοι χρησιμοποιούν και ασβεστόνερο, ώστε τα κομμάτια να είναι πιο τραγανά
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.