Με το μείγμα αυτό μπορούμε να γεμίσουμε κέικ, τσουρέκια, κρέπες, μπισκότα, ενώ το χρησιμοποιούμε και ως γέμιση σε τάρτες, αλλά και τούρτες.

20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 500 γρ.

Διαδικασία

  1. Για τον γλυκό πουρέ κάστανου, σε μια κατσαρόλα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά τα βρασμένα κάστανα, το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε, αδειάζουμε το μείγμα στον πολυκόφτη και το πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
  3. Το μοιράζουμε σε βαζάκια και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ

  1. Από όλες τις συμβουλές που κατά καιρούς μάς έχουν δώσει, έχουμε κατόπιν επανειλημμένων δοκιμών καταλήξει στα εξής: Αν θέλουμε να μείνουν ολόκληρα, ώστε να τα παρουσιάσουμε ως γαρνιτούρα στο ψητό ή στο μαγειρευτό κρέας, ακολουθούμε την πάγια μέθοδο
  2. Τα χαράσσουμε χιαστί στη βάση τους, κατά προτίμηση με το μαχαίρι που λέγεται παπαγαλάκι, καθώς η κυρτή του λάμα θα μας διευκολύνει στη διαδικασία αυτή, τόσο που να κοπεί μεν η εξωτερική, σκληρή φλούδα, όχι όμως να φτάσουμε πολύ βαθιά και κόψουμε την ψίχα.
  3. Τα βράζουμε για 25-30 λεπτά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να ανοίξει κάπως η φλούδα τους και να μαλακώσουν και στο εσωτερικό.
  4. Τα καθαρίζουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι από την εξωτερική και εσωτερική ινώδη φλούδα, όσο είναι ζεστά (όχι καυτά), γιατί μετά ο φλοιός σκληραίνει πολύ.
  5. Θα τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα ή στο ταψί τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος ή του ψησίματος, για να μη διαλυθούν.
  6. Αν θέλουμε να τα κομματιάσουμε για να τα βάλουμε σε γέμιση, σε ρύζι, σε σαλάτες κ.λπ., κάνουμε το εξής κόλπο: Με ένα μεγάλο, κοφτερό και στιβαρό μαχαίρι τα κόβουμε στη μέση. Τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για περίπου 10 λεπτά.
  7. Πιέζοντάς τα μετά με τα δάχτυλα γλιστράει σχετικά εύκολα το κάστανο, καθαρό από την εξωτερική, σκληρή φλούδα, αλλά και από το εσωτερικό ινώδες φλούδι, που με το βράσιμο έχει πια χαλαρώσει. Αν δεν γλιστρίσουν με τη μία, τα ξεφλουδίζουμε, πάλι εύκολα, με το μαχαίρι.
  8. Μετά τα βάζουμε στο μείγμα που θέλουμε και τα μαγειρεύουμε κανονικά ή τα βράζουμε σε ελάχιστο ζωμό ή αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά, προκειμένου για σαλάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών