ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκολομπίνεςΚολομπίνες: το κερκυραϊκό χριστόψωμο του Πάσχα

Στην Αγγλία φτιάχνουν τα hot cross buns, μικρά γλυκά σταφιδόψωμα με μπαχαρικά και με έναν σταυρό στην επιφάνεια. Τα ψωμάκια αυτά ζυμώνονται και σερβίρονται τη Μεγάλη Παρασκευή, σηματοδοτώντας τη λήξη της Σαρακοστής. Φτιάχνονται στις περισσότερες χώρες της Κοινοπολιτείας, σε σπίτια και σε φούρνους ή ζαχαροπλαστεία, σε διάφορες παραλλαγές και με διαφορετική γέμιση ή επικάλυψη. Παραδοσιακά, ένα από αυτά το κρεμούσαν από μια κλωστή στην κουζίνα του σπιτικού, για καλή τύχη, και το είχαν για γιατρικό απέναντι σε αρρώστιες ή φυλαχτό για μακρινά θαλασσινά ταξίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣO ασουρές της Μεγάλης ΠαρασκευήςO ασουρές της Μεγάλης Παρασκευής

Η παράδοση των hot cross buns προηγείται του εκχριστιανισμού των Άγγλων. Οι Σάξονες έφτιαχναν ψωμάκια με το σήμα του σταυρού προς τιμήν της θεάς Eostre. Σήμερα, υπάρχουν διάφορες δοξασίες γύρω από αυτά. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα ψωμάκια που φτιάχνονται για το Πάσχα δεν πρόκειται να χαλάσουν ποτέ και μπορούν να τα κρατήσουν για προστασία, όπως βάζουμε εμείς τα κόκκινα αυγά στο εικονοστάσι. Άλλοι πιστεύουν ότι αν κρεμάσουν ένα αυτά στην κουζίνα, δεν θα τους καεί ποτέ το ψωμί.

Η συνταγή που σας δίνουμε είναι από το εξαιρετικό βιβλίο της Zoe Francois και του Jeff Hertzberg, Holiday and Celebration Bread in Five Minutes a Day, εκδ. St. Martin’s Press, 2018

1 ώρα προετοιμασία
25' ψήσιμο
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 25'

Υλικά

Κομμάτια: 27

Για τη ζύμη των hot cross buns

Για το γλάσο

Διαδικασία

Ζύμη hot cross buns

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά, το αλάτι, τα αυγά, το μέλι και το λιωμένο βούτυρο.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, τη βανίλια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή στο μίξερ, με το φτερό. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε μίξερ, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε χέρια μας προς το τέλος, ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ενσωματώσει όλο το αλεύρι, αλλά θα τα βρέξουμε πρώτα. Σε αυτή τη φάση, η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή, αλλά θα σφίξει μετά, στο ψυγείο.
  3. Σκεπάζουμε πολύ καλά το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
  4. Όταν είμαστε έτοιμοι να ζυμώσουμε, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με λίγο αλεύρι. Κόβουμε κομμάτια ζύμης των 100 γρ. και τα πλάθουμε γρήγορα σε μπαλάκια. Φροντίζουμε να τα κρατάμε σκεπασμένα με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν. Συνολικά θα βγουν περίπου 27 μπαλάκια ζύμης.
  5. Τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους. Τα σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη. Αφήνουμε να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα και τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση.
  7. Αλείφουμε τα ψωμάκια με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε κάθε λαμαρίνα για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καφετί χρώμα.
  8. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Γλάσο

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με το βούτυρο, την άχνη και το μέλι.
  2. Βάζουμε το γλάσο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή, φαρδιά μύτη (χωρίς δοντάκια) και σχηματίζουμε πάνω στα buns το σχήμα του σταυρού.

Μυστικά

Από τη στιγμή που θα βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο, μπορούμε να την αφήσουμε από 3 ώρες μέχρι και 5 μέρες. Επομένως, αν θέλουμε να προετοιμαστούμε εγκαίρως και να μην ζυμώνουμε τελευταία στιγμή, κάνουμε τα κουμάντα μας και την ετοιμάζουμε μέρες πριν.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών