ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελαχρινή (καρυδόπιτα αξιώτικη)Μελαχρινή (καρυδόπιτα αξιώτικη)

Αυτό το γλυκό συνηθίζεται σε όλες τις ορεινές περιοχές που έχουν καρύδια, με μικρές παραλλαγές οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με το αν χρησιμοποιούν τριμμένη φρυγανιά, αλεύρι η σιμιγδάλι. Άλλο σημείο ενδιαφέροντος είναι το άρωμα του γλυκού. Οι περισσότεροι βάζουν κανέλα σκέτη η ανακατεμένη με γαρύφαλλο. Επίσης, συνάντησα καρυδόπιτες με σοκολάτα, με κακάο, μέχρι και ινδοκάρυδο ανακατεύουν, σίγουρα για να της δώσουν μια άλλη… πιο εξωτική διάσταση. Εδώ σας δίνω την αξιόλογη – κατά τη γνώμη μου – εκδοχή της κλασικής καρυδόπιτας, όπως μου την παρέδωσε μια καλή φίλη, η κ. Σταυρούλα Καραντάση από το Λεβίδι Αρκαδίας.

Παραλλαγές στο ίδιο θέμα

  • Αντί για τις συνηθισμένες φρυγανιές, υπέροχη γεύση δίνουν τα επτάζυμα παξιμάδια. Δεν σας λέω να τα φτιάξετε, κυκλοφορούν στο εμπόριο.
  • Κάπως πιο «ψαγμένο» αποτέλεσμα θα πετύχετε αν στο σιρόπι αντί για 2 ποτήρια νερό βάλετε 1 μόνο νερό και 1½ από ένα δυνατό κόκκινο κρασί. Θα σιροπιάσετε κανονικά μόλις δέσει. Μην παραλείψετε το πορτοκάλι, είναι ωραίο.
  • Αντί για το κανονικό σιρόπι ή το κρασάτο μπορείτε να φτιάξετε ένα σοκολατένιο σιρόπι ως εξής: Λιώστε σε μπεν μαρί 300 γρ. καλή κουβερτούρα, ανακατέψτε την με 250 ml καυτό γάλα και 2 φλιτζάνια σιρόπι. Αρωματίστε το με 1/2 φλιτζάνι κονιάκ ή – η δική μου προτίμηση – λικέρ Tia Maria. Περιχύστε αμέσως την καρυδόπιτα λίγο μετά το ξεφούρνισμα, όταν είναι ζέστη ακόμα.
30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 16-20

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για την κλασική καρυδόπιτα στην αρχή θα μετρήσουμε με προσοχή όλα τα υλικά. Όμως τη ζάχαρη θα τη μετρήσουμε με σχεδόν κόφτες κουταλιές.
  2. Τη φρυγανιά θα αφήσουμε το κουτάλι να σηκώσει όσο... θέλει, ενώ τις κουταλιές του καρυδιού θα τις βάλουμε πολύ γεμάτες.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Ανακατεύουμε σε μία λεκανίτσα το καρύδι με τη φρυγανιά και το μπέικιν πάουντερ.
  5. Σε άλλη λεκανίτσα βάζουμε τους κρόκους, τη μετρημένη ζάχαρη και τις μυρωδιές. Χωριστά κρατάμε τα ασπράδια.
  6. Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  7. Προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων το 1/3 του στερεού μείγματος και το 1/3 της μαρέγκας. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν χωρίς να ξεφουσκώσει η μαρέγκα*.
  8. Στη συνέχεια προσθέτουμε πάλι το μισό από το στερεό μείγμα και τη μισή μαρέγκα και ενοποιούμε απαλά. Το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά.
  9. Βουτυρώνουμε 1 ταψί (33 x 18 εκ. περίπου) και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
  10. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο, μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα ξύλο από σουβλάκι που θα βυθίσουμε στο κέντρο.
  11. Αφήνουμε το γλυκό να γίνει χλιαρό.

Σιρόπι

  1. Για το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα του πορτοκαλιού μέχρι να δέσει το σιροπάκι, όχι όμως πολύ πηχτό όπως το κάνουμε για τα γλυκά του κουταλιού, όχι!
  2. Πετάμε τη φλούδα και περιχύνουμε το σιρόπι πάνω στην καρυδόπιτα με μια κουτάλα.
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει και να το απορροφήσει.

Μυστικά

*Όταν πρέπει να ενσωματώσουμε μαρέγκα σε ένα μείγμα για να το κάνουμε αφράτο, είναι κρίσιμος ο τρόπος που ανακατεύουμε για να παραμείνει η μαρέγκα και να μη ρευστοποιηθεί: δεν ανακατεύουμε ποτέ κυκλικά όπως τη ζάχαρη στον καφέ. Βάζουμε μια οβάλ κουτάλα ή μαρίζ ή το χέρι μας μέσα στο μείγμα μέχρι κάτω, το τραβάμε λίγο και το ανεβάζουμε ξανά και ξανά. Έτσι η κίνηση ενσωμάτωσης της μαρέγκας είναι σαν δίπλωμα μάλλον πάρα ανακάτεμα. Διπλώνουμε και ξαναδιπλώνουμε τα δύο μείγματα αργά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 17.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών